Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент изисква информация по развитието на разследването за "Барселонагейт" от 2020 г. Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева - единственият представител от България в структурата, съставена от 14 членове на ЕП. Сред правомощията на групата е да следи за спазването на върховенството на закона и демократичните принципи в държавите членки.

Посочва се, че по инициатива на Йончева България е под наблюдение на групата от лятото на 2020 г., а "Барселонагейт" е във фокуса на вниманието на евродепутатите от септември 2020 г., когато са изпратени въпроси до българските власти за този случай, както и за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на тогавашния премиер Бойко Борисов.

През април тази година мониторинговата група зададе въпроси относно напредъка по ключови разследвания за корупция, съдебната реформа, както и "Барселонагейт" към българските власти - Министерството на правосъдието и прокуратурата. Сред предоставените отговори от страна на прокуратурата липсва нова информация относно разследването по "Барселонагейт", отбелязват от офиса на Йончева.

Борисов: Живея в Банкя, нямам къща в Барселона

Борисов: Живея в Банкя, нямам къща в Барселона

Мрат средно по 100 души на ден, заяви лидерът на ГЕРБ

Очаква се на утрешното заседание на групата Йончева да запознае евродепутатите с последните събития, свързани с върховенството на закона в България.

Припомня се, че случаят "Барселонагейт" стана публично известен през 2018 г., след като Елена Йончева - по това време депутат и журналист, сигнализира за него българската прокуратура. Става дума за предполагаемо пране на пари, в което е намесен тогавашният премиер Бойко Борисов, както и хора от близкото му обкръжение. Част от средствата най-вероятно са вложени в покупка на имот в Барселона, както и в наема на луксозен бутик в центъра на града, а други вероятно са прехвърлени в офшорни компании.

През 2019 г. Елена Йончева внесе три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от компаниите, чрез които са купени и наети имотите в Барселона. Малко след като през 2018 г. тя обяви, че започва да събира документи за "Барселонагейт", прокуратурата образува досъдебно производство срещу нея.

Барселонагейт: Прокуратурата спешно превежда 219 стр. от испански

Барселонагейт: Прокуратурата спешно превежда 219 стр. от испански

От МВР не е получено нищо, от ДАНС - 26 хвърчащи листа

През 2020 г. испански медии съобщиха и за разследване в Испания, което проверява международна схема за пране на пари с евентуалното участие на Бойко Борисов за около 5 млн. евро.

Елена Йончева поддържа комуникация с испанските власти. В едно от официалните писма на Главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност Алехандро Лузон Кановас от юли 2021 г. до нея се съобщава, че разследването е прехвърлено изцяло в България поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. В писмото се посочва, че процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй се е оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и факти.

В писмото изрично се уточнява, че "Тъй като българското разследване е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването".

Борисов: За къщата в Барселона не са ме питали, питат за хора отпреди 13 г.

Борисов: За къщата в Барселона не са ме питали, питат за хора отпреди 13 г.

Лидерът на ГЕРБ се чуди на комунистическия стил на Рашков

Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, трябва разследването да се поеме от една от тях.

Мониторинговата група на ЕП ще има втора мисия в България тази есен. Първата мисия беше през септември 2021 г., когато евродепутатите се срещнаха и с главния прокурор Иван Гешев, пред когото отново поставиха въпроса за "Барселонагейт" и снимките с кюлчетата. Част от документите и писмата изпратени до и от българските власти са публични и могат да се открият на сайта на мониторинговата група.