"Свидетели сме на поредната световна криза, която сварва европейските институции неподготвени и тичащи след събитията".

Това заяви БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. Коментарът му е във връзка с разговорите на австрийския канцлер Себастиан Курц във Виена за нарушените доставки и разпределението на дозите с премиерите на България, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия.

Себастиан Курц съобщи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет за коригиране на неравното по думите му разпределение на ваксините в рамките на Евросъюза.

"Виждаме, че и в момента европейските институции имат изключително неадекватна реакция за справяне с пандемията от коронавирус. Европейският съюз, европейските държави от една територия, която беше предпазена в началото от огромния бум на пандемията, стана мястото за най-силно разпространение на тази болест. Това е изцяло въз основа на това, че европейските институции проспаха развитието на ваксините и преговорите, които бяха осъществени на световно ниво", коментира Керемедчиев.

Да бъдем компенсирани веднага за ваксините, настоя Борисов пред Шарл Мишел

Да бъдем компенсирани веднага за ваксините, настоя Борисов пред Шарл Мишел

Предлага се компенсационен механизъм за разпределение на ваксините на база човек от населението

Според него преговорите на Европейската комисия с големите производители на ваксини буксуват.

"Има съмнения за прикрити договорки, има съмнения за страни членки, които водят паралелни преговори с производителите за доставки на ваксини. Този хаос, който се създава, по никакъв начин не помага на европейското единение и за възможността да се използва европейската мощ от 550-милионното население за преговори с големите производители", допълни Керемедчиев.

Той подчерта, че европейските институции "бягат след събитията".

"Всяка страна се спасява поединично, хаосът е невероятен. Този призив на страните, които се събраха във Виена е последен зов за помощ", смята Керемедчиев. 

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Ще ни пратят да търсим ваксини от трети страни, закани се премиерът