Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очаква постигнатите от страната ни резултати в охраната на външните европейски граници да бъдат признати от всички европейски партньори и страната ни да се присъедини в най-скоро време към Шенгенското пространство.

Това е заявила председателят на ЕК в телефонен разговор с президента Румен Радев, съобщават от прессекретариата. Председателят на ЕК изрази подкрепата си за присъединяването на България към Шенген и открои постигнатите от страната ни резултати в охраната на границите на Европейския съюз, въпреки силния миграционен натиск.

Радев убеден, че за Шенген Нидерландия ни удря спирачката по вътрешни причини

Радев убеден, че за Шенген Нидерландия ни удря спирачката по вътрешни причини

Президентът проведе разговор относно Шенген на среща в Брюксел

Президентът Радев е подчертал, че свързаността е от ключово значение в условията на криза, заради което смята, че разширяването на Шнегенското пространство следва да бъде приоритет.

Темата за присъединяването на България и към Еврозоната също е бил част от разговора между Румен Радев и Урсула фон дер Лайен в рамките на обсъдите действия на служебното правителство с последиците от икономическата криза и намаляването на ръста на инфлацията чрез понижението на цените на енергийните ресурси.

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

Решението се отлага за следващата година

Припомняме, това не е първият разговор по темата Шенген на президента Радев с Урсула фон дер Лайен. Такъв те проведоха и преди два месеца, когато председателят на ЕК беше у нас за церемонията по официалното откриване на интерконектора с Гърция. От тогава досега освен Нидерландия, която е против приемането на България в Шенгенското пространство, към тази позиция се присъединиха и Швеция, и Австрия

Министърите на вътрешните и външните работи Иван Демерджиев и Николай Милков ще бъдат на визита в Хага, където ще проведат двустранни срещи във връзка с присъединяването на България към Шенген.

Демерджиев: Нидерландия чака доклада на мисията на ЕС за външните ни граници, а той е положителен

Демерджиев: Нидерландия чака доклада на мисията на ЕС за външните ни граници, а той е положителен

Австрия и Швеция не са заявили заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни към Шенген, но имат изисквания, по думите му