Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев обясни, че следвайки политиката и дългосрочните цели увеличението на пенсиите от октомври 2021 г. ще бъде със средно с 12.5%. По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите, а добавката от 50 лв. ще бъде трайно вложена в пенсиите.

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

От 2022 г. редовен кабинет трябва да увеличи максималния осигурителен праг

Разработената мярка има огромно значение за 431 000 пенсионери - с подкрепа на Министерство на финансите от октомври всички български пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, ще бъдат допълнени през социалното подпомагане до линията 369 лв., която следващата година става 413 лв. Там са заложени промени за вдигането на линията на бедност да се вземат под внимание данните на Евростат, обясни социалният министър.

Донев е категоричен, че се изваждат от бедност всички български пенсионери и няма да има пенсионер, който да получава доход по линията на бедност. Това е препоръка от страна на ЕК към групата 65 г. и 70 г възраст, за хората, които живеят в България в изключителен риск от бедност. Процентът в страните от ЕС е 17%, а в България - 25%.

Гълъб Донев оставя два варианта за увеличение на пенсиите

Гълъб Донев оставя два варианта за увеличение на пенсиите

Да се даде мотивация на българските граждани

Социалният министър предупреди, че се очаква огромно натоварване в агенцията за социално подпомагане, но обеща независимо от времето, когато ще се подаде заявлението, всеки пенсионер ще получи увеличение от 1 октомври.

"Ние работихме да се направи по-предвидима, трайна политика по отношението на доходите на пенсиите, да станат пенсиите по адекватни, да се подпомогнат повече български пенсионери да излязат от бедност. България е държава в ЕС, която е с 10% пункта на нивото на бедност над 65 г. възраст. Увеличението се отнася до хората, които са се възползвали от правото си на пенсия, не полагат труд след пенсиониране и размерът на пенсията е по-нисък от пенсията на бедност затова и системата за социално подпомагане се натоварва с това", обясни вицепремиерът.

Социалното подпомагане на тези пенсионери е прието в пакет, предстоят много нови пакети в социалната област, служебното правителство е насочено с ясна цел да постигне определени параметри с дълготраен ефект в продължение на 10-20 г., категоричен е Гълъб Донев.

Той успокои: Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане, да останат спокойни пенсионерите.

230 000 пенсионери получават енергийни помощ, тече процес на заявления от 1 юли и той продължава и всички, които имат нужда и отговарят на критериите, ще бъдат включени, като увеличението което е направено е с 5.6% е вдигната месечната помощ за енергийно подпомагане на всички получаващи, поясни социалният министър. Така, по думите му, излиза, че освен че се вдига размерът на енергийни помощи, те ще се вземат и от повече лица.