Възможна е актуализация на бюджета или прекратяване процедурата за придобиване на новите машини за пехотата. Това заяви пред БНР председателят на комисията по отбрана Константин Попов, бивш началник на отбраната - от 9 февруари 2016 г. до 19 януари 2017 г.

Думите му са след като в петък офертите на двете фирми за изграждане на новите бойни машини на пехотата бяха отворени. Неофициално се твърди, че предложенията надхвърлят определената от България цена от 1,5 милиарда лева.

Константин Попов обясни, че Министерството на отбраната трябва да прецени рисковете от действията си.

"Министерството на отбраната трябва много правилно, точно и ясно да прецени и рисковете от това дали модернизацията да бъде спряна, отложена или да дойде отново в Народното събрание и да поиска промяна на параметрите в проекта за инвестиционни разходи. Това е едно тежко решение. Аз разчитам, че лягайки сериозно на военната експертиза, политическото ръководство ще вземете правилното решение", обясни бившият началник на отбраната.

Преди дни от Министерството увериха, че ще извървят стъпките по процедурата. Междуведомствената работна група прави оценка на подадените ценови предложения. Предстои да бъдат проведени полеви тестове на машините за пехотата. 

Нинова иска Борисов и Каракачанов да обяснят за новите Ф-16

Нинова иска Борисов и Каракачанов да обяснят за новите Ф-16

Тя пита дали новите пет милиарда лева заем са за тази сделка