През първите дни от влизането на новите правила за работа на пунктовете общо 79 автомобила не са допуснати да преминат годишен технически преглед. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който отговаряше на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

След свързването на уредите на пунктовете за ГТП с "Автомобилна администрация", което стана на 22 юли, са допуснати 32 661 автомобила, а временно допуснати са 481, сочат данни, представени от министър Гвоздейков.

За пример той посочи допуснатите и временно допуснатите коли от 8 до 10 юли преди пунктовете за ГТП да се свържат с "Автомобилна администрация", както вече се изисква, и съответно са 37 401 и 53.

Георги Гвоздейков посочи, че на практика не е променяно нищо по показатели, стойности или изисквания, а просто пунктовете са накарани да работят по-стриктно и да се свържат към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Всички стойности, които показват автомобилите, пристигат в реално време при нас, уточни още министърът и поясни какво означава "временно допуснати" - според изискванията в тази категория попадат автомобили, при които са открити леки несъответствия, а собствениците им имат 14-дневен срок да ги отстранят.

При недопуснатите автомобили са открити сериозни технически неизправности, като те се спират от движение чрез автоматично изпращане на информация до "Пътна полиция", довърши Гвоздейков.

Припомняме, че от 22 юли пунктовете за технически прегледи трябваше задължително да се свържат към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като данните от измервателните уреди в пунктовете се въвеждат автоматично по електронен път в системата на Агенцията. 

По-рано днес от "Възраждане" заплащиха с протест пред Министерството на транспорта, като според тях над 2 милиона автомобила са заплашени от спиране заради новото изискване.

"Възраждане" готви протест пред Министерство на транспорта и иска разпускане на парламента

"Възраждане" готви протест пред Министерство на транспорта и иска разпускане на парламента

Партията иска промени в наредбата за годишните технически прегледи

По време на заседанието на транспортната комисия в парламента Гвоздейков увери няма риск за процедурите по обществените поръчки за модернизация на жп транспорта. По думите му те се провеждат при стриктно спазване на законодателството.

Полската компания Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA ще ни достави 35 мотрисни влака, след отказ на първоначално избраната фирма  Stadler Polska Sp. Z.o.o., която иска и прекратяване на договора за 7 двуетажни влака.

"Започна да тече комуникация по тяхна инициатива с искания за подписване на различни видове анекси към договора. Искам ясно да кажа, че Законът за обществените поръчки категорично казва, че договорите, подписани по закона, могат да се изменят само несъществено, и то в определен обхват", каза транспортният министър. По думите му от българска страна срокът е бил удължен до 52 дни, но са последвали нови искания за промени по договора, включително за неустойките. От страната ни били положени необходимите усилия за разрешаване на проблема, но поставените изисквания били ултимативни.

Гвоздейков показа новите вагони на БДЖ - първа стъпка за модернизация на жп транспорта ни

Гвоздейков показа новите вагони на БДЖ - първа стъпка за модернизация на жп транспорта ни

България като държава няма да пренебрегне този вид транспорт, увери той