"Не може цялата съдебна власт да бъде поставена под един знаменател, очевидно има зависимости". Това заяви в предаването "Лице в лице" на bTV бившият конституционен съдия Георги Марков.

"Четири месеца се чака решение по допустимост на едно дело. Делото срещу Цветанов (бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и зам.-председател на ГЕРБ - б.р.), - ВКС каза, че той е бил лишен от справедлив процес", каза Марков и обясни, че ако процесът не е бил справедлив, то делото било политическо.

"Големият проблем на Българската съдебна система в момента е, че при нас говорят много (има предвид ръководителите на съдилищата, главния прокурор - б.р.), преекспонират се и това не е добре. Има един принцип, че съдът говори с решенията си", обобщи Марков.

Според него на България е нужна радикална съдебна реформа. "Прокуратурата трябва да бъде извадена самостоятелна, съдебна власт трябва да остане същинската", смята той

"Трябва да спре абсурдът държавният глава да назначава тримата висши магистрати. Дали преспа Плевнелиев, когато предложиха Сотир Цацаров? Ако не го назначи, пак ще му го предложат и ще стане смешен, че е назначил прокурор, когото не одобрява", каза Марков.

Той одобрява разделението на две колегии на членовете във Висшия съдебен съвет (ВСС). "Не е добре, че не се прекрати мандата на ВСС, топката е в Народното събрание", обобщи реформите в съдебната система бившият конституционен съдия.

"В България е политическа лудница, то няма нищо общо с парламентаризма и парламентарната демокрация. Бойко стана Дядо Коледа - качи ги на шейната всички, вкара в Министерския съвет знакови фигури от кабинета Станишев", каза Марков, визирайки Меглена Кунева и Ивайло Калфин.

"Как ще управляваш стабилно като нямаш стабилно мнозинство", запита реторично Марков и продължи с критика към партията ДСБ. "По-инфантилно политическо изказване от това, че Борисов върви по пътя на Орешарски, не съм чувал. Орешарски отиде само в Ханой да открие ресторант. Бойко ви качи като торба с картофи да видите Меркел (визира той членовете на кабинета "Борисов 2" - б.р.).

Тава е политическа лудница, на която трябва да бъде сложен край. ГЕРБ вече е мажоритарна партия. При едни предсрочни парламентарни избори ще имат най-малко 100 депутати", прогнозира Марков.

"Най-уродливият вид пропорционална система има в нашия парламент и за това българският гражданин трябва да го смята за кръгла нула. Държавният глава предложи с референдум 120 депутати (половината от всички народни представители - б.р.) да се избират мажоритарно. Затова всички се обединиха срещу него", обясни Георги Марков.

На финала той изтъкна, че в Централна и Западна Европа всички ходят с плакати на унгарския премиер Виктор Орбан.

"От Нова година, всяко унгарско семейство, в което единият от родителите не е навършил 40 години при раждане на трето дете, получават по 33 хил. евро. Те имат право и на същата сума като заем до 3 % лихва за 25 години. Всички деца в предучилищна възраст се хранят безплатно. За осем години в Унгария са се родили 800 хил. нови граждани", разказа Георги Марков.