ГЕРБ и БСП (с подкрепа съответно 24.2% и 22.9%) не са скачени съдове и червената партия не е припозната като алтернатива на властта в момента. 

При ГЕРБ се забелязва ерозия в подкрепата, но запазва първата си позиция, макар и с минимална преднина между 1 и 2%. Данните са от проучването на "Тренд" коментира политологът Анастас Стефанов в сутрешния блок на БНТ.

Изследването е направено преди прокламираната от премиера Бойко Борисов конституционна реформа. Проучването отчита динамика в подкрепа към работата на основните институции в България. За едни политически сили това води до ерозия, а за други до повишаване, обясни Стефанов.

60% от българите подкрепят протеста, под 40% вярват, че той води до оставка

60% от българите подкрепят протеста, под 40% вярват, че той води до оставка

5 сигурни партии влизат в парламента в проучването на "Тренд"

Има нарастваща подкрепа както към партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" с 14.9%, така и към "Демократична България" с 10.1%. Динамична консолидация в последните два месеца, както и протестите успяват да възпроизведат някакъв устойчив характер на "Демократична България", коментира Стефанов.

ДПС се нарежда на четвърто място с 9.8%, гражданската платформа на бившия омбудсман и настоящ лидер на "Изправи се. БГ" - на пето място с 4.4%. Настоящият коалиционен партньор на ГЕРБ - Обединените патриоти са една на шесто място с 4.1%.

Парламентът страда от хронично нарастващо недоверие. Ножицата между положително и отрицателно отношение е най-широко отворена, което е доста притеснително за институцията, която формира нашата представителна демокрация, подчерта Стефанов.

Политолози настояват за диалог между институциите за промени в Конституцията

Политолози настояват за диалог между институциите за промени в Конституцията

Според него президентът неизпълнява конституционните си задължения

И в доверието към кабинета има спад. При президента също се отчита лек спад, но не може да се говори за задълбочаваща се тенденция и нивата на доверие към него остават на по-високи стойности. Традиционно президентската институция се ползва с по-висока степен на легитимност, уточни политологът.

"Тренд" отчитат динамика и нарастване на дела на хората, които смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, спрямо тези гражданите, които смятат, че не трябва да има предсрочни парламентарни избори.