ГЕРБ поиска военният министър в правителството на Румен Радев - Георги Панайотов, както и началникът на Военна полиция Ивайло Сотиров да подадат оставка. Това заявиха Тома Биков, Даниел Митов и Христо Гаджев, депутати от ГЕРБ на брифинг в НС по повод новината от днес за нова версия - убийство, прикрито като самоубийство, за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев, открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово.

Христо Гаджев припомни, че още в началото на август е внесен проект за решение за временна комисия за изясняване на факти и обстоятелства за инцидента. Това НС не намери време да се занимава, но ГЕРБ ще внесе искането си и в следващия парламент, каза той. Гаджев изброи какво е направено и какво не - че докладът не стигнал навреме до Военна полиция, оказван е натиск на семейството на Манчев, нова проверка, назначена от военна полиция, в нея добавени нови факти и обстоятелства.

МО в отговор на ГЕРБ за комисия Чешнегирово: Не политиците, а разследващите да информират

МО в отговор на ГЕРБ за комисия Чешнегирово: Не политиците, а разследващите да информират

Разследват се и двата случая - Чешнегирово и Шабла

ГЕРБ провели среща със семейството на лейтенант Манчев - те изразили притеснение, че стаята е била почистена половин час след убийството. Защо това е направено - няма отговор, пита още Гаджев.

Тома Биков поиска оставката на военния министър още днес: "Няма какво да се чака два дни, трябва да бъде уволнен незабавно от президента Румен Радев. Става дума за една скатавка, високото ниво иска да прехвърли отговорност на ниското ниво", категоричен е той.

"От днес тази тема придобива формата на потресаващ скандал, дори и ние не сме си представяли, че може да се случи. Прикриване на убийство - от страна на разследващите от военна полиция. Има детайли, но за да стане всичко това, Радев трябва да освободи от длъжност директора на Военна полиция бригаден генерал Ивайло Сотиров, който има пряка отговорност към това, което се е случило", каза още Биков. Докато този човек изпълнява тази длъжност - разследването може да бъде вкарано в друг коловоз, министърът на отбраната незабавно трябва да подаде оставка и да бъде поискана от Радев. Трябва да се осигури пълна прозрачност. Какво се случва във Военна полиция, пита Тома Биков.

Даниел Митов посочи, че този случай показва целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев - формалното разследване, опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, а начинът, по който функционира администрацията, управлявана от Радев, е на комфорт, но с цел да прикриват престъпления, за да може техният патрон Румен Радев да си спечели втория мандат, анализира Митов.

Още търсят къде се е скъсала веригата за докладване на инцидента в Чешнегирово

Още търсят къде се е скъсала веригата за докладване на инцидента в Чешнегирово

Самоубилият се старши лейтенант нямал вина

Знаем, че Радев даде генералско звание на човека, който управлява Военна полиция. Той беше изпълняващ длъжността по онова време, а след това беше прикрит, за да може този човек да бъде повишен в звание генерал и да бъде направен шеф на Военна полиция. Това е начинът, по който управляват тези хора, затова е важно при следващи избори Радев да не бъде президент, добави още депутатът и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Митов призова другите партии да подходят отговорно, да застанат зад тях в битката, за да се изясни истината.

Убийство, прикрито като самоубийство - нова версия за смъртта на военния от Чешнегирово

Убийство, прикрито като самоубийство - нова версия за смъртта на военния от Чешнегирово

Направената му ексхумация показва, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу

Припомняме, тази сутрин БНТ съобщи за нова вересия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев, който на 19 юли, в района на ПОБ "Ново село", в спално помещение, е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана. Първоначално случаят бе докладван като самоубийство.

Лейтенант Манчев беше свидетел по случая "Чешнегирово" от 11 май тази година, при който американски войници атакуваха производствен цех в селото, претърсиха го и "респектираха" персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха.