ГЕРБ представиха цялата си листа за европейския вот на 25 май.

Водач, както вече е известно е Томислав Дончев.

Големият дебат, който се води днес в публичното пространство, е противопоставянето между националисти и ДПС, между мюсюлмани и останалата част от обществото, подчерта на пресконференция в партийната централа председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Както обещаха, от партията са включили в листата си представители на мюсюлманската общност и на българо-мохамеданите. Партия ГЕРБ винаги е отстоявала принципите на етническа и религиозна толерантност, подчерта Цветанов.

Водачът на листата той определи като безспорен фаворит. Втори в листата е настоящият евродепутат на партията Андрей Ковачев. Колежката му в ЕП Мария Габриел също намира място и в тази листа на партията.

През 2013 тя е избрана за евродепутат на годината в категория „равенство между половете".

Владимир Уручев, също е досегашен евродепутат и отново печели място в листата на ГЕРБ.

Припомняме, вчера в писмо до медиите един от сегашните евродепутати на ГЕРБ, Моника Панайотова, изненадващо обяви, че прави отвод от евролистата, тъй като имала планове за докторантурата си и т.н.

Следващите в листата са Ева Паунова, Емил Радев, Андрей Новаков (от квотата на МГЕРБ), Асим Адемов (уволненият директор на училището в Гърмен). Според Цветан Цветанов Асим Адемов може да гради мостове с всички етноси.

Другите имена в листата са Стефан Шилев, Ангел Филипов койот е котнрольор в Мини Марица Изток. Надяваме се, че няма да бъде уволнен, изтъкна иронично Цветанов.

В листата се нарежда бившият заместник-министър на отбраната в кабинета „Борисов" Августина Цветкова. Другите имена са Георг Георгиев, Пламен Русев, Анести Тинчев, Селиме Кърждалиева.

Върху Селиме, по думите на Цветан Цветанов, се оказвало репресия, защото мислела различно от ДПС. Тя е директор на училището в село Венец, но според ГЕРБ е притискана да си подаде оставката.

Мария Гиева и Пламен Борисов са другите кандидати за евродепутати на ГЕРБ.

Всеки един от кандидатите има реален потенциал и шанс, коментира Цветан Цветанов. Целта на ГЕРБ е да е първа политическа сила и да има най-много евродепутати, подчерта той. Заместник-председателят на ГЕРБ настоява да се проведе европейския дебат у нас.

Дончев на свой ред коментира, че партията излъчва чудесен отбор, съчетание на дързост и мъдрост, на мъжко упорство и женска интуиция. Само ако имаме отбор, можем да постигнем максимално въздействие, категоричен е Дончев. Имаме най-добрият отбор, изтъкна депутатът.

Влизаме като фаворити в тази битка, целта не е да сме победители на фото финиша, имаме нужда от победа, имаме нужда от много убедителна победа, изтъкна Дончев.

Стана ясно, че ГЕРБ искат поне един евродепутат повече от БСП, два мандата повече ще е огромен успех за партията.

При избирателна активност от 65% Делян Пеевски няма да е евродепутат, смятат от партията. Затова и призовават за висока избирателна активност.

Ще припомним обаче, че на миналите евроизбори преди пет години, избирателната активност беше 37 процента, а на предстоящите тя се очаква да достигне малко над 40%.