ЕС е в дълбока криза. Вътрешната задлъжнялост на Съюза, след като страни като Италия теглиха заеми и живяха на кредит, е голям проблем и сега страни като България трябва да плащат това.

Това каза бившият депутат от „Атака" и учредител на Партия за хората от народа Павел Чернев в ефира на Нова телевизия.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че ЕС е в дълбока политическа криза. Политиката им на съжителство между религиозните групи се е провалила, имат проблеми с имигрантите. Нашият модел на етническо съжителство, който е от много години е далеч по-успешен, но с демокрацията през последните 20 години той се провали, тъй като Европа ни налагаше някакви нейни модели", заяви Чернев.

„Досега в България се пееха оди за ЕС, а сега се появи първата евроскептична партия", изтъкна бившият депутат от „Атака". По думите му в ЕС няма пряк избор на политици. Политиците, които вземат най-важните решения, не се избират пряко.

Относно това как ще коментира напускането на партия „Атака" от трима депутати Павел Чернев заяви, че не е запознат отвътре със ситуацията. Затова имало ли е банкови гаранции, които депутати от „Атака" са подписали и срещу тях се гарантира задържането им в партията, Чернев каза, че по негово време е нямало такива неща и не знае дали един от мотивите за напускане на тримата депутати е, че са станали финансово по-силни в момента.

Чернев не можа да потвърди тезата, че депутати, които дължат пари на партия „Атака" решават вече да не са там.

За това дали може да се търси връзка между ГЕРБ и отцепничеството в „Атака" той посочи, че такива логически изводи могат да се направят, но едно са изводите, друго е пряката връзка. По думите му още с отцепването на Марио Тагарински и други депутати от РЗС ГЕРБ са си осигурили мнозинство.

На въпрос на водещия дали може да се смята, че наистина е налице разрив между ГЕРБ и „Атака", Павел Чернев заяви, че случващото се е една „уйдурма" (измислица). Разрешението за провеждане на митинг се дава от кмета Йорданка Фандъкова. Те се оправдават с това, че режимът е уведомителен. Това, според Чернев, говори за недоглеждане и некомпетентност на общинските органи.

„Как така изведнъж в петък в джамията се оказва господин Юзеиров, срещу когото има повдигнати съдебни обвинения. В същото време господин Сидеров заявява: „Там вече ни чакаха подготвени лица". Никой не пита господин Юзеиров какво прави там в този момент", попита Чернев.

Според него от случилото се печелят ДПС, които заявяват пред електората си „Виждате ли какво става", и „Атака", чийто рейтинг е позападнал.

Ако Сидеров искаше да реши проблема с високоговорителите, през последните 2 години имаше властовия ресурс да го реши, заяви Чернев.

По думите му ГЕРБ печели от възраждането на своя съюзник „Атака". Те могат да кажат „Ето „Атака" не ни подкрепя вече и да отидат на избори, а след това отново да направят коалиция", прогнозира бившият депутат от „Атака".