Шест основни аргумента изтъкнаха в мотивацията си от ГЕРБ за вот на недоверие именно в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред. Мотивите бяха представени от бившия заместник-вътрешен министър Веселин Вучков, който с многословните си критики излезе от предвиденото по правилник време.

Днешната процедура е израз на едно правомощие по силата на българската Конституция, констатира той, като допълни, че от ПГ на ГЕРБ разбират вота като сблъсък на аргументи. Вучков изрази оптимизма си, че наистина днес ще стане спор с аргументи, а не „замеряне с непроверени числа и статистики".

Депутатът пожела правителството да коригира част от поведението си в сферите, които засягат третия по ред вот на недоверие към кабинета „Орешарски". Внимателно сме обмислили темата на вота, отсече Вучков, за да разсее съмненията в обществото, че ГЕРБ са избрали тема, в която тяхното управление е било най-слабо.

Бившият заместник шеф на МВР извади на преден план един фундаментално важен въпрос - той определи като съществено „отсъствието на основния защитник на реформата в сектор "Сигурност" Христо Бисеров, също така и отсъствието на резултата от тази реформа - Делян Пеевски".
Не става дума за заяждане, но наистина тези две отсъствия фокусират цялото съдържание на реформата на сектора през миналото лято, мотивира думите си Вучков.

Реформата на ДАНС, осъществена за броени работни дни, олицетвори една порочна политика - задкулисен кръг определени лица, подчини службите на Република България за постигане на една задкулисна цел. 8-9 месеца по-късно реформите дават първите си „резултати". С тези думи депутатът от опозицията разкритикува управляващите.

Според него най-голямата опасност от реформата от миналата година е, че тя не предполага грижи за публичното право. Давате ли си сметка в другите държави за какво хората излизат по улицата, попита той министрите в залата и депутатите от мнозинството. По думите му това се случвало, когато се провежда данъчна или социална реформа или се намаляват заплати. У нас обаче площадът се напълнил за минути след назначение в служба.

Отсъствие на каквито и да било предварителни обществени дебати, скорострелно приемане, скъсени срокове между Първо и Второ четене и много бързо назначаване на председател на 14.06. 2013 г. - това бяха част от проблемите с реформата на ДАНС, които Вучков изброи.

Контрааргументи досега не са посочени, смята герберът. Историческата дата 14.06. нямаше да се случи, ако не бяха отрязани правомощията на президента, продължи с обвиненията той. По думите му проблем е и това, че ДАНС вече има и чисто полицейски правомощия, като може и да разследва престъпления по НК.

Днешният вот е мотивиран и от промяната в закона за СРС-тата, който според опозицията не е докоснал по никакъв начин ДАНС. Бюрото за подслушване от МВР беше извадено, но службата в ДАНС остана непокътната, категоричен бе Вучков.

Той обърна внимание и на последния мониторингов доклад на ЕК от януари тази година. Според него от ЕК отдели най-много внимание на реформите в ДАНС от миналото лято, именно защото те са скандални.

Нашият вот постигна първия си непризнат успех - в понеделник почна битката с битовата престъпност. С тези думи депутатът индиректно приписа на ГЕРБ заслугата за решението на МВР да праща жандармерията да бори битовата престъпност в провинцията. В страната има цели региони, където няма никакво полицейско присъствие, шири се масова престъпност.

1500 полицаи бяха изсипани на границата без никакви условия за полагане на труд, който няма и да бъде компенсиран като извънреден труд. Изсипването на толкова много полицаи пред българския парламент също спомага за ширенето на битовата престъпност, смятат от опозицията.

Според Вучков провалът на правителството в сигурността се изразява и с друго измерение - контрабандата. Контрабандата придобива фрапиращи размери на фона на предизборните обещания на БСП, че само заради ограничаване на контрабандата ще бъдат събрани допълнително над половин милиард лева, обвини мнозинството депутатът.
По думите му несправянето с бежанската вълна е последният провал на правителството, върху който от ГЕРБ ще поднесат своите критики.

И всичко това при положение, че имахте не лошо наследство, обобщи Вучков, а репликата му бе посрещната със смях от повечето депутати от мнозинството.
Вслушайте се в нашите аргументи, в противен случай цялата отговорност за провала ще бъде ваша, закани се бившият заместник-вътрешен министър за край на своята обвинителна реч.