В декларация от трибуната на парламента ГЕРБ поиска БСП, които са мандатоносител за съставяне на правителство, да преосмислят исканията на Кирил Петков за приемането на 22 закона, важни за България, и назначаването на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

"БСП да представи в писмен вид кои са названията на 22-те закона, които трябва да бъдат приети от Народното събрание. Справката да се изготви по възможно най-бързия начин", отсече Десислава Атанасова. "Така ще падне маската, зад която всички се крият, че без това правителство България е загубена", поясни тя. От ГЕРБ смятат, че "това са мини". "Поемате ли тази отговорност да обезвреждате с голи ръце мините, които Кирил Петков постави в икономиката на България", питат те риторични групата на БСП.

ГЕРБ постави и втория въпрос - Бойко Рашков да се назначи за председател на КПКНОПИ. "Искането да се назначи Рашков, и то веднага, преди разговора за българско правителство... Три пъти бяха обявени негови арести за незаконни, превърна се в символ на антитерористичен контрол на Кирил, Асен и компания... Бойко Рашков ще е тяхна персонална бухалка", обясни Атанасова.

Ако се поддадете на този политически рекет и ако запазите позициите си, ще обявите война. Единствената цел за назначаването на Рашков е за ликвидиране на политическата система и опозицията и ще се обяви война на най-голямата опозиционна партия, на съдебната система, на гражданския мир, смятат от ГЕРБ.

Искат цялата власт за себе си, посочи Атанасова. В заключение ГЕРБ смята, че не вярва, че "старото БСП иска да е късогледо и да изпълнява желания, които ще доведат до ликвидиране на политическата система на България".

Десислава Атанасова постави въпроси пред левицата - дали да загуби избирателите си, или да приеме исканията на Кирил Петков.

"Всякакви декларации бях чувал, но декларация с ултиматуми от една парламентарна група със списък към друга парламентарна група - не се беше случвало", посочи от своя страна Георги Свиленски от БСП. По думите му, партията на Бойко Борисов "се е самозабравила и не е посочила само дата и час".

Експедитивен разговор на Асен Василев с БСП

Експедитивен разговор на Асен Василев с БСП

Започнаха преговорите за кабинет с третия мандат