От ГЕРБ няма да инициират и да подкрепят процедурата по импийчмънт на държавния глава Румен Радев.

Новината съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след заседание на Изпълнителната комисия в централата на ГЕРБ.

Аргументите за това са както юридически, така и политически. Управляващите не желаят да има напрежение между институциите, както и да инвестират в политическо противопоставяне. Основният мотив за решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да не подкрепи процедурата по импийчмънт срещу президента е политически, посочи Дончев и обясни тезата на ГЕРБ, че разделянето на хората, противопоставянето на хората и поставянето на разделителни линии не е политика.

ГЕРБ не снемат доверието си от Румен Радев, но му готвят импийчмънт

ГЕРБ не снемат доверието си от Румен Радев, но му готвят импийчмънт

ДПС пък били против упражнението "стани да седна"

Иначе на Дончев му е трудно да направи коментар за оттегленото политическо доверие от страна на държавния глава. "Това е политическо изказване. Ние продължаваме да работим", даде да се разбере вицепремиерът.

Дончев допълни, че всеки български гражданин има право да изразява позиция, включително и да протестира, но не и да нарушава законовия ред. 

По думите на вицепремиера България има нужда от нормално работещи институции, спрямо правомощията, посочени в Конституцията и законите. Освен това чрез отказа си за импийчмънт управляващите не желаят да допринасят за разделението на обществото.

Румен Радев: Импийчмънт... най-много да напълни площадите

Румен Радев: Импийчмънт... най-много да напълни площадите

Няма да напълни нито язовирите, нито хладилниците

"Политиката и изкуството е да се обединяват хора в името на някаква цел, а разделянето на хората, противопоставянето на хората и създаването на разделителни линии между тях е лесно, само че това не е политика", подчерта Томислав Дончев.

От своя страна Даниела Дарикова подчерта, че войната между институциите не била по инициатива на ГЕРБ. Герберите обаче нямало как да не отговорят на предизвикателството и смятат, че след като няма да инициират процедурата по имчпийчмънт е от полза за България. ГЕРБ разчитат на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората да ги представляват в рамките на техните конституционални правомощия.

Дариткова посочи, че през настоящата седмица управляващите станали свидетели на постове във Фейбук на лидера на БСП Корнелия Нинова, която направила "воаяж из Брюксел и отрази своето посещение там". Там Нинова твърдяла, че ГЕРБ са й отказали нещо, за което не са я канили.

"Ние не сме предлагали на БСП коалиция и имаме категорично решение на конгрес на ГЕРБ, че няма да се коалираме с Българската социалистическа партия. Нашите колеги от опозицията в парламента продължават да следват своята политика чрез внушения и мантри да привличат вниманието върху себе си. Ние обаче винаги сме залагали на праграматичната политика в интерес на хората и ще продължим да в същия дух", увери Дариткова.

Припомняме, вчера президентът Румен Радев заяви, че евентуален импийчмънт най-много би напълнил площадите, след като преди дни сред герберите се появиха гласове за стартиране на процедура по импийчмънт. Поводът беше, че на 4 февруари в обръщение към народа държавният глава свали политическото си доверие от кабинета.

Ципов: Обмисляме импийчмънт на президента Радев

Ципов: Обмисляме импийчмънт на президента Радев

Решението е взето след изказването на държавния глава, че снема доверието си