Всички ученици да бъдат върнати обратно в класните стаи. Това призоваха на брифинг бившите управляващи от ГЕРБ.

По думите на ексобразователния министър Красимир Вълчев се наблюдава абсолютна неадекватност и невъзможност от страна на образователното ведомство да осигури нормален учебен процес чрез обещаните, но така и недошли тестове, които трябва да позволят връщането в част и на по-големите ученици.

По време на брифинга на ГЕРБ, свикан в централата на партията, стана обаче ясно, че здравният министър вече е взел решение и от понеделник децата ще бъдат в клас.

Тежко бъдеще заради образователния локдаун вещае Диян Стаматов

Тежко бъдеще заради образователния локдаун вещае Диян Стаматов

Малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците

"Служебното правителство създаде безпрецедентна криза с правото на образование на голяма част от децата. През лятото ние от ГЕРБ предложихме в актуализацията на бюджета да бъдат записани и средства за тестове за учениците, което не бе направено. Как може в Германия, която има 12 пъти по-голямо от нашето население, тестове да има, а тук не?", пита Вълчев бившия си заместник във ведомството. Според Красимир Вълчев явна е липсата на планиране и организационна немощ.

"Към момента 0,035% от тестовете на децата са положителни. Това или значи, че тези тестове не стават, или че малките ученици просто не са приносители", добави бившият образователен министър.

От понеделник всички ученици се връщат в клас

От понеделник всички ученици се връщат в клас

Ще се тестват един път седмично

Още по-остър бе Тома Биков, който намекна за битка за комисиона между Денков и Кацаров. Докато те се разбират обаче, децата трябва да бъдат пуснати на училище.

"Нашият призив е да пуснат учениците на училище, а да се разбират за комисионите, когато и където намерят за добре", посочи Биков.

Припомняме, по-рано днес образователният министър Николай Денков поиска също промяна в заповедта, за да може всички деца да учат присъствено. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че е предлагал да се направи анкета сред по-големите ученици, както и че според него те няма проблем да се върнат в клас с тестване с наличните и в момента средства, т.е. тестове за възрастни.