"Ние подкрепяме пълноценното ви присъединяване в Шенген. Признаваме усилията на България за всичко, което сте предприели в тази връзка и казах ясно на моята колежка, че ви подкрепяме", коментира германският федерален министър на външните работи Хайко Маас, на среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Берлин.

"Германският бизнес се чувства добре в България и мога да ви уверя, че има пълната подкрепа на правителството", обясни Захариева.

Двамата обсъждат и решението по темата за миграцията и смятат, че решението може да е само общоевропейско. "Радвам се, че лидерите от ЕС оцениха усилията на България по миграцията и подкрепиха намирането на общоевропейско решение ... Едностранни действия не са добри не само за страната, която ще ги прилага, но и за целия ЕС", коментира българският вицепремиер.

Захариева коментира пред Маас, че по българската граница няма миграционен натиск. Основните акценти, важни за намирането на решение според България са затваряне на външните граници на Съюза, продължаване на споразумението с Турция, центрове извън Европа и бързо връщане на незаконните мигранти, допълни тя.

Захариева: Незабавно трябва да спрем нелегалната миграция

Захариева: Незабавно трябва да спрем нелегалната миграция

България, Кипър и Малта искат автоматична релокация

"По темата миграция е възможно само европейско решение, не може да има национално решение. Благодарим на България и на Екатерина за усилията това да може да се постигне", изтъкна и министър Хайко Маас.

"Ние всички сме много впечатлени от това, което вие постигнахте. Забележителни постижения, които не бяха лесни. Поздравяваме ви за успехите по вашите теми, особено по разширяването след Срещата на върха в София. Без вашите усилия нямаше да може да се постигнат заключенията на Съвета "Общи въпроси" за Република Македония и Република Албания", коментира Маас.

Борисов е европеец, но България му е по-мила

Борисов е европеец, но България му е по-мила

България няма да приеме мигранти, вече намиращи се в Европа