Вижда се раздразнение в главния прокурор Иван Гешев от коментарите за неговата дейност.

Това коментира пред БНТ политологът д-р Стойчо Стойчев по повод изказването на прокурора вчера премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев да не му се месят.

"Прокурорите не са свикнали да бъдат под такъв медиен интерес, но нещата ще се нормализират и политиците ще се занимават по-малко с прокуратурата", смята политологът.

От своя страна социологът Кольо Колев смята, че изказването е "с оглед демонстрация на независимост - "някакви президентчета, някакви премиерчета ще ми дават акъл".

Гешев отряза политиците - да не си правят вятър с уста за сметка на прокуратурата

Гешев отряза политиците - да не си правят вятър с уста за сметка на прокуратурата

Домусчиев и Ковачки били "социално слаби консултанти"

"Прокуратурата трябва по-малко да се занимава с политика - той казва, че ще се бори за морал, справедливост, но много малко се чува за закон. Като че ли даже законът пречи на прокурора", смята Колев.

По негово мнение това до голяма степен са действия, присъщи за политик, който работи с желанията на хората.

"Но един главен прокурор е слуга на закона, а на него му пречи законът - да набие президента, да се провери приватизацията, не е добре този подход. Гешев трябва да влезе във функцията на главен прокурор, а не народен трибун", категоричен бе Колев.

Той добави, че в поведението му има елементи на кампанийност, вероятно защото е нов на поста, но "кампанийно да се бори битовата престъпност, по този начин не се прави система.

"Това се превръща не в полицейска, а в прокурорска държава", каза още Кольо Колев.

Премиерът не е давал акъл на прокуратурата

Премиерът не е давал акъл на прокуратурата

Прокуратурата не била място за решаване на политически припирни

Двамата коментираха и острите думи на президента Румен Радев към премиера от вчера.

Кольо Колев смята, че президентът поставя управляващите под натиск. "Това напрежение кара управляващите да внимават какво правят, защото може да последва и политическа криза чрез обществен натиск", коментира социологът.

Политологът д-р Стойчо Стойчев добави, че президентът е в по-удобната позиция, защото е по-удобно да критикуваш. "Ако той не е част от тази конституционална рамка, той е против конституционната уредба. Последната седмица Радев изглежда притеснен и използва думата "тревожен" и това се случи, след като оповестиха записите, но не е заради тях", анализира той.

"Браво на Борисов за реакцията, защото той усеща вятъра на промяната и се опитва да свали напрежението", добави Кольо Колев.

Борисов за подслушването: Тарикат мъж не писка

Борисов за подслушването: Тарикат мъж не писка

Той самият бил смазан от подслушване, но мълчал