Премиерът Димитър Главчев не смята да оттегли предложението да бъде награден с най-високото държавно отличние орден "Стара планина" - първа степен министърът на културата по времето на Тодор Живков Георги Йорданов. Пред журналисти в Народното събрание Главчев поясни, че се доверява на експертното мнение на министъра на културата Найден Тодоров.

"Той каза, че предложението не е предизвикало никакви спорове." А Димитър Главчев и заяви че Йорданов вече е награждаван по време на прехода и демокрацията от други правителства.

Така Димитър Главчев отказа да изпълни препоръката на Бойко Борисов от тази сутрин, изказана в кулоарите на парламента. Награждаването беше атакувано и с декларация от страна на Атанас Атанасов тази сутрин в парламента, което пък предизвика цирково поведение от страна на депутати от БСП.

Главчев уточни, че е нужен и указ на президента Румен Радев за връчването на ордена. "Спомням си, че по един друг повод той много държеше да издаде указ, без да има такава необходимост", заяви Главчев, уточнявайки че говори за назначаването на временно управляващ посолството ни в Киев Николай Ненчев.

"Сега ще има възможност да се съобрази с мнението на народните представители. Аз даже не знаех, че ще се предизвика такава буря", каза премиерът.

Димитър Главчев отново отрече да има някакви зависимости, освен - да спазва законите. "Това ме е зависимост отдавна. Това ми е зависимост отдавна. Да спазвам законите и Конституцията ми е зависимост."