Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи. Това заяви той пред "24 часа".

Заемайки поста и на външен министър на него му се полага заплата от 9100 лева. Той обаче е отказал тя да му бъде изпращана.

Заплатата на служебния министър-председател за премиерския пост пък е в размер на 11 000 лв. Тя е равна на заплата и половина на народен представител.

При последната корекция на възнагражденията на депутатите от февруари тази година те стигнаха основен размер от 7302 лв. като към тях се изплащат добавки за участия в комисии, стаж и пр.

Всички заплати във властта се определят спрямо ръста на средната заплата в бюджетния сектор и се променят всяко тримесечие. Според законите премиерът и председателят на парламента получават 1,5 пъти депутатската заплата, а президентът - двоен размер на заплащането на народен представител.

Припомняме, че седмица след като служебното правителство положи клетва, Димитър Главчев предложи Даниел Митов да замени Стефан Димитров на поста министър на външните работи. Няколко дни по-късно Митов се отказа с поста с аргумента, че не жалае да се превръща в ябълката на раздора.

След това Димитър Главчев излезе с предложението да оглави и МВнР. Президентът Румен Радев предупреди Главчев да внимава с какво се захваща. В крайна сметка Радев подписа указите за смяната на министрите на МЗХ и МВнР.

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

С един указ освобождава и Кирил Вътев от МЗХ и назначава Георги Тахов