Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането за смени в състава на служебния кабинет. С един подпис служебният премиер Димитър Главчев става и външен министър, както и в Министерство на земеделието и храните постът се поема от Георги Тахов.

Така с указа си президентът утвърждава едновременно, но и окончателно вълната на промени в служебния кабинет, която започна едва седмица след встъпването му в длъжност.

Първата смяна, която Димитър Главчев поиска бе на външния министър, като на мястото на Стефан Димитров предложи Даниел Митов. Срещна за това си предложение обаче сериозна критика и съпротива, тъй като Митов, макар и бивш външен министър, към момента е заместник-председател на ГЕРБ. Самият Даниел Митов оттегли съгласието си.

Затова през уикенда дойде и второто предложение - Димитър Главчев да съвмести и двата поста - и на служебен премиер, и на служебен външен министър. Въпреки критиката си към вече не толкова авангардната идея явно Румен Радев се е съгласил и днес е подписал указа за това.

Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР

Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР

Като нелепи фантазии определи твърдението, че се коалира с ГЕРБ и ДПС

Днес се очакваше среща между Румен Радев и Димитър Главчев, но такава нямаше. С прессъобщение от Министерски съвет потвърдиха преложението си за Външно министерство, а в прессъобщението от президентството за подписания указ се посочва, че разговор е имало, явно това се е случило по телефона. 

Втората смяна, която Димитър Главчев предложи още преди седмица бе също изненадваща, тъй като министър Кирил Вътев, който бе сочен като един министрите на ПП-ДБ и кабинета Николай Денков, прие да остане на поста и в служебното правителство, но явно остана на него едва една седмица. Неговото място се заема от днес с указа на Радев от Георги Тахов, както бе предложено от Главчев.

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Според съветника Димитър Главчев бил хвърлен в студената вода