Шест въпроса като непряк отговор към прокуратурата зададе главният секретар на президентството Димитър Стоянов, съобщи БНТ.

Единият от тях е "В какво точно се състои подкрепата на президента Радев за определените от главния прокурор като "бегълци от правосъдието?".

Въпросите на Стоянов, насочени към държавното обвинение, са продължение на лаконичния отговор по-рано от президентската институция. На упрека на главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа Туитър, че държавният глава Румен Радев подкрепя бегълци от правосъдието.

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар". Такава позиция изразиха от прессекретариата на президента по повод публикацията в "туитър" на главния прокурор Иван Гешев.

По-късно главният секретар на държавния глава запита: "Къде в Конституцията е записано, че президентът трябва да е обединител на нацията" и напомни - Конституционният съд е дал тълкувателно определение какво означава "олицетворяване на единството на нацията".

Останалите въпроси на Стоянов са:

"Защо г-н главен прокурор позволихте Божков да избяга от т. нар. правосъдие?

Може ли да посочите сметките с финансови средства за т. нар. платени протести?

Защо вместо да разкриете истината за корупционните схеми на Божков с изпълнителната власт и липсващите над 700 млн. в бюджета, както и причините за честите посещения на един ПР, вие се занимавате с интриги?

Кога ще публикувате чатовете на премиера, министри и депутати с Божков и не само с него?"

"Не очаквам отговор защото сте инсталиран, за да не давате отговори", завършва позицията на главния секретар на президентската институция Димитър Стоянов. 

Президентството отказва спор за медийното правосъдие на Гешев

Президентството отказва спор за медийното правосъдие на Гешев

Това заявиха от прессекретариата на президента в отговор на туита на главния прокурор

Припомняме, напрежението между главния прокурор Иван Гешев и президентската администрация се изостри след безпрецедентната акция на прокуратурата, която влезе в администрацията на държавния глава на 9 юли 2020 г.

Акцията на прокуратурата идва след извънредното изявление на държавния глава ден по-рано, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.

Тогава охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава

При акцията разследващите изнесоха чувал с документи и изведоха президентския съветник и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов от сградата.

Несравнимата акция бе един от основните мотиви за продължаващите шести ден антиправителствени протести.

Според психиатъра д-р Николай Михайлов с действията си Гешев застраши кариерата на Борисов.