Сюжетът с обявяването на аташето в Генералното консулство на Турция в Бургас за „персона нон грата” преследва вътрешнополитически дивиденти. Това е тълкуванията на депутата и заместник-председател на ДСБ Атанас Атанасов.

В Русе той коментира, че целта е събиране на мнозинство от страна на ГЕРБ за една кандидатура за президентските избори. Изгонването на турския дипломат е за да се осигури подкрепата на ДПС за бъдещи политически проекти, обяснява депутатът.

Атанасов посочи и че "промоцирането на бургаския кмет пред общността на десарите" е знак на този етап кой е най-вероятният кандидат на ГЕРБ за президент.   

Това обаче според Атанасов е контрапродуктивно, може да ни създаде тежки външнополитически проблеми и отговорността за това е на премиера.

Турция в момента е в тежко положение - на цялата й южна граница има война и според Атанас Атанасов трябва да търсим добросъседски отношения, тъй като заплахата с бежанците е много сериозна.

Депутатът коментира и създадената в края на миналата седмица временна анкетна комисия, която да разследва има ли намеса във вътрешните работи на България от страна на Русия и на Турция. 

Той не разбира защо е нужно да се създава временна анкетна комисия при условие, че има няколко постоянно действащи комисии. „Това означава ли, че постоянно действащите комисии не си вършат работа, може би това означава", заяви Атанасов.