Бюджетът на държавата изпълнява предназначението си. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите за макрорамката за следващата година. Правилно е да се върви към балансиран бюджет, според него. Имаме висока заетост, растящи заплати и повишаващо се потребление, похвали се финансист номер едно.

Планира се външният дълг да намалява до 2021. Отчитаме фискалната политика като разумна, изтъкна Горанов. Той подчерта, че приоритет ни остава влизане в Еврозоната. Приоритет на правителството остават и инвестициите в образованието. Икономиката се нуждае от качество на работната сила. В българските училища трябва да има мотивирани учители.
Горанов иска България да е страна, която задържа младите си и качествени хора.

Евтиният труд не е панацея, обърна се министърът към работодателите. Увеличаването на заплатите е неизбежно, а евтината работна ръка вече не била плюс за инвеститорите. Работниците напускали страната и търсели по-добро заплащане.

Бизнесът вижда в бюджета на ДОО очакване за получаване наготово

Бизнесът вижда в бюджета на ДОО очакване за получаване наготово

БСП не вижда решение на социални проблеми в бюджета на ДОО

С 5,7% се увеличават пенсиите. Важна била дългосрочната стабилност на пенсионната система, по думите на Владислав Горанов. Увеличават се средствата за общинската пътна инфраструктура. Парите за общините отиват при гражданите. Най-бедните общини ще получат най-солидна държавна финансова подкрепа.

Финансовият министър се похвали със средствата за модернизация на армията. Парите за трите инвестиционни проекта били гарантирани. Даваме възможност за устойчиво развитие на икономиката, изтъкна Горанов.

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

От БСП и ДПС се обявиха против приемането му

Социалистът Румен Гечев критикува фискалната политика. Нещата с инвестициите са катастрофални, смята той. В същото време съседните ни страни привличат чужди капитали. Нашите инвеститори също си изнасяли капитала извън страната. Нямаме нито един сериозен инвестиционен проект, каза червеният депутат. Закриваме си тръбичките, премиерът пък ходел да открива тръби в други държави.

Според АИКБ макро прогнозата на Бюджет 2019 била реалистична. Работодателите подкрепят ръста на средствата за образование.

Бюджетът на държавата за 2019 година мина на първо четене през бюджетна комисия, социалната и здравни комисии, които заседаваха съвместно, за да разгледат и бюджета на НЗОК, и на ДОО.