Финансовият министър Владислав Горанов не вижда съществените разделителни линии по актуализацията на бюджета. Той е доволен, че българинът вече не се сравнява със страни от нашата черга. Финансист номер едно заяви по време на дебатите, че е впечатлен от конвергенцията в духа на българина.

Припомняме, че според новите правила за работа на НС в извънредно положение, гласуването ще стане едва след като минат всички дебати в края на работния ден.

ДПС скочи на БСП: Не ни учете на егоизъм, искаме здрав разум

ДПС скочи на БСП: Не ни учете на егоизъм, искаме здрав разум

Ако ще теглим заем, той ще е от ЕИБ и от Банката на Съвета на Европа

Нашенците се сравнявали със страни като САЩ, Германия и Швейцария. Горанов посочи, че по дух може да сме ги стигнали, но финансово още сме далеч, затова и да не очакваме мерки, каквито се вземат там в противодействие на кризата. Актуализацията е абсолютно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си сега и до края на годината, сподели Горанов. 

Той увери депутатите, че по-тежкият дебат щял да е след пандемията. Финансовият министър обеща, че ще се стреми да не стига лимита на дълга. Иначе той е против с лека ръка да се дават пари на самоосигуряващите се лица.

БСП обвини властта, че с актуализация на бюджета се закриват болници
Обновена

БСП обвини властта, че с актуализация на бюджета се закриват болници

Поне 150 000 нови безработни прогнозира Йорданов

Нека да бъдем умерени в първите дни на кризата, изтъкна още той. А мерките, по думите му, можели да се разширяват по всяко време. Владислав Горанов остава готов за диалог. След пандемията ще има мерки за фалиралите фирми, стана ясно още от думите му.

Миналата седмица правителството предложи актуализация на бюджета за 2020 година във връзка с мерките, които държавата взима за преодоляване на здравната криза и последствията от нея.

Бюджетната комисия прецизира рамката на новия дълг

Бюджетната комисия прецизира рамката на новия дълг

Текстът за взаимоотношенията на България с Международния валутен фонд бе оттеглен

Най-важните изменения в бюджета, които осигуряват фискалната обезпеченост на мерките за борба с кризата и на финансовата сигурност на страната, са дефицит от 3.5 млрд. лева - 2.9% от БВП и увеличаване на лимита на дълг, който държавата може да емитира през 2020-та от 2.2 млрд. лева на 10 млрд. лева.

Дефицитът е следствие от рязко намаление на планираните приходи от данъци и акцизи и от нарастване на разходите свързани с мерките за борба с последствията от коронавируса. В мотивите на правителството се подчертава, че се очертава сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски. Причините за това са намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол, курса на щатския долар и др.

Веднага от БСП се противопоставиха и заявиха, че искат от точен разчет и конкретика, както и държавата да подкрепи реално икономиката. Социалистите не подкрепиха на първо четене актуализацията, въпреки че вчера се отбеляза известно сближаване на позициите, след отказа на Министерство на финансите да тегли нов дълг. Въпреки това днес в пленарна зала отново се размениха реплики по темата

Вчера на заседанието на правната комисия, която гледа на второ четене промените в извънредния закон, бе постигнато съгласие държавата да поеме осигуровките, дължими от работодателя, по схемата 60/40. По думите на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова можем да си позволим тази нова мярка, а средствата са предвидени във фонд "Безработица".

Предложението бе направено сутринта от депутата от ДПС Йордан Цонев.