Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че актуализацията на бюджета е празен чек за политическото оцеляване на управляващите и провал за тях.

От трибуната на Народното събрание тя посочи, че безспорно щяло да се наложи да се взимат заеми, но не и в такъв размер. С какво 10 млрд. ще стигнат до хората и ще ги облекчат в кризата, запита червеният лидер.

От мярката "60/40" работниците си губят мястото, работодателите губят своите работниците, те отиват на борсата и НОИ няма да издържи - всички губят от тази мярка. Актуализацията няма да помогне с нищо и на самоосигуряващите се.

Давате ли си сметка, че много домакинства живеят с по 1-2 кредита, които не могат да обслужват. Кои хора ще вземат безлихвени кредити от 1 500 лева, при положение, че нямат работа и децата им не ходят на училище, обърна се Нинова към управляващите.

"Балонът за излишъци, за цъфтеж, за просперитет се спука. Истината лъсна и бюджетът е кух", аргументира се тя.

НС попари БСП за отпадане на точката за извънредно положение

НС попари БСП за отпадане на точката за извънредно положение

Предложението беше отхвърлено с 37 гласа "за", 70 "против" и 3- ма "въздържали се"

Актуализацията на бюджета не решава проблемите от кризата, а ги задълбочава. Заемът ще се вземе, но няма да помогне на хората, нуждаещи се от тях. БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета между първо и второ четене в Народното събрание, завърши Нинова.

Депутатът от БСП Румен Гечев недоумява защо премиерът го няма по време на обсъждането на темата. Защо е необходимо да се тегли такъв рекорден заем за България за една година, запита той и посочи, че ако ние разполагаме с фискален резерв, то кое налага тегленето на допълнителен фискален буфер.

Отговорът на управляващите не закъсня. Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов недоумява широкото неразбиране как функционират държавните финанси. Нормално било да се говори за бюджетен дефицит, по думите му. Предвид изказванията на социалистите в бюджетна комисия, Александър Иванов си обяснява докъде техните управления се характеризират с не така успешно финансово развитие на държавата.

БСП не намира мотив да подкрепи актуализацията на бюджета

БСП не намира мотив да подкрепи актуализацията на бюджета

Не може депутатските заплати да са едни от най-бързо растящите, според Крум Зарков

Тези 10 млрд. лв намаляват и добавяйки 700 000 милиона лева през ББР за физически лица, остават едни 3.5 млрд. лв. Така вашите аргументи за празен чек са разбити на пух и прах с проста аритметика, каза още той.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че не става въпрос за никакви 10 млрд. лв. за харчене в една торба. Става въпрос за това, че правителството предвижда, че приходите ще бъдат по-малко с около 2.5 млрд. лв., тъй като вследствие на кризата основна част от данъците ще бъдат също по-малко.

Правителството трябва да обясни защо иска сега да има тази възможност, след като може да дойде пак, като я поиска, запита Цонев. По-добре било да се вземе сега дълг като буфер, отколкото юли месец, когато пазарите щели да бъдат "оле-ле майко".

По отношение на мярката "60/40", Цонев отбеляза, че една част от бизнеса щяла да бъде съпричастна към мярката, друга щяла да бъде съпричастна, но нямало да кандидатства, а третата изобщо нямало да кандидатства.

Спорният въпрос, според Цонев бил дали мерките са достатъчни. Ако мерките са само началото и представляват намерение на правителството, докато се изясни картината на засегнатите, а след това на база на по-точни данни се приемат допълнителни мерки да имат точен таргет - кои хора са засегнати и на кои може да се помогне, настоя той.

В заключение Цонев настоя мерките да бъдат така насочени към това да се съхрани потенциалът за растеж на икономиката.

Горанов настоява да има фискални буфери

Горанов настоява да има фискални буфери

Държавата трябва да може да функционира при непредвидена ситуация

След края на дебатите и по третата точка финансовият министър Владислав Горанов посочи, че му изглеждал прост днешният дебат. Безспорно било да се предложат различни разнообразни мерки, но "нали не смятате, че ние не наблюдаваме държавите от нашата черга", запита той.

Горанов разчита на подкрепата на депутатите, че това са мерките, които дават отговор на част от поставените въпроси и реализират първоначалните мерки на правителството. Може да не са съвършени, времето ще покаже, изтъкна финансист номер едно.

Колкото и продължителна да бъде кризата, държавата ще продължи да функционира. Когато имаме достатъчно ликвидност във фискалния резерв, заедно можем да вземем всякакви решения. Ако нямаме ликвидни буфери, не можем да взимаме никакви решения, аргументира се Горанов.

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Премиерът смята, че няма да стигнат

Депутатите от Народното събрание одобриха на първо четене актуализацията на бюджета. Актуализацията беше подкрепена от 123 народни представители, 55 гласуваха "против".

Измененията в Закона за държавния бюджет бюджета за 2020 г. предвиждат увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг о 2, 2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Измененията предвиждат Министерският съвет да може издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до 700,0 млн. лв. или тяхната валутна равностойност при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Със Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Там трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд "Безработица" се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.