Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде указания към всички РИОСВ проектите за изсичане на гори в земеделските земи да се подлагат на процедура по преценка за необходимостта от оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Това изискване следва от решение на Съда на ЕС по дело С-329/17, което тълкува термина "обезлесяване" по Директивата за ОВОС, съобщиха от МОСВ.

Горите в земеделските земи в страната са над 300 000 ха. Това са около 10% от всички гори в България. До момента сечта в тях се разрешава от общините. Те издават разрешителни за ползване в земеделски земи по Закона за опазване на селскостопанското имущество, много често - без да са информирали РИОСВ и без проведени процедури по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда, в нарушение на екологичното законодателство, което води до злоупотреби при обезлесяването на земеделските земи и в крайна сметка до неправомерно изсичане на горите.

Анализ на обезлесяването на земеделски територии у нас през последните години показва, че се извършва основно с цел интензивни селскостопански цели (обработваеми земи и интензифициране на пасища) или урбанизация с цел изграждане на енергийни, минни, транспортни или рекреационни обекти.

Екоминистърът облекчава процедурите за ОВОС

Екоминистърът облекчава процедурите за ОВОС

При ялостна екооценка част от инвестиционните намерения автоматично ще минават през процедурите

Подобна практика за обезлесяване попада в Приложение 2 на Закона за опазване на околната среда и подлежи на преценка за необходимостта от ОВОС.

С извършването на превантивна преценка за екологичните последици от дърводобива в тези случаи се предвижда да се постигне правилно прилагане на екологичното законодателство. "С прилагането на тези указания ще се подобри и информираността на гражданите по отношение на плановете за изсичане на горите, като те ще могат да изкажат своите становища по инвестиционното предложение", категоричен е министър Сандов.

Указанията задължават директорите на РИОСВ да информират общините в териториалния си обхват за нововъведеното изискване.

Всеки човек може да предложи едно дърво за защитено

Всеки човек може да предложи едно дърво за защитено

В момента текат процеси на обявяване на близо 350 дървета