Парламентът няма проблем със закона "Магнитски". Това заяви пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

Той посочи, че обслужващата банкова институция може да се окаже в хипотезата сътрудничество със санкциониран субект и да бъде изключена от обслужващия сетъл, което по негови думи е най-лошото нещо за една банка.

Хампарцумян не вярва банките да откажат да обслужват парламента. Ако има индивидуален казус с г-н Пеевски, той ще трябва да разгледа този казус и да поискат изключение специално за тази заплата, поясни той.

Комисията "Магнитски" пита: Кои депутати са взимали пари за протестите?

Комисията "Магнитски" пита: Кои депутати са взимали пари за протестите?

Отговор обаче не се очаква

По отношение на цените на тока банкерът продположи, че въведеният мораториум е купено време, в което управляващите да се ориентират в ситуацията.

Той поясни, че най-високата цена у нас е заради липсата на дългосрочни договори. Имало обаче световен и европейски феномен за цената на тока, който според него няма да бъде решен от политиците, а от технократи и специалисти.

Хампарцумян се обяви за подпомагане на бизнеса, ако това е временно.

Ако бизнесът не може да понесе няколко месеца шок, може би проблемът е другаде, не цената на тока, отбеляза той.

Банкерът посочи, че инфлация е световна - за някои е временна, а други очакват по-продължителна. Овладяването й в пълна степен било невъзможно, но можело тя да се потисне с някои мерки.

Хампарцумян успокоява: Няма да има Виденова зима

Хампарцумян успокоява: Няма да има Виденова зима

Има доста напечатани пари в кризисния период, които подгряват инфлацията

"Единият начин за борба с инфлацията е да се произвежда повече. Ако тя тръгне много рязко нагоре, банките ще реагират с лихви, но нашата икономика е реактивна на случващото се, отколкото да е проактивна", коментира Хампарцумян.

Той не вярва да се достигне до нивата на инфлация от 2008 г. от 7,8%, нито да се стигне до ситуацията от Виденовата зима. Инфлация от 6-7% обаче можело да се очаква.

Относно здравната криза банкерът бе категоричен, че трябва да се направи максимумът, за да се ваксинират възможно най-много хора, като това е силно препоръчително за някои бизнеси, като туристическия бранш.