Холандският евродепутат от групата на либералите Ян Мулдер иска присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство да бъде отложено с година или две. Членството на двете страни според него трябва да се забави, докато те дадат необходимите гаранции, че правят достатъчно срещу корупцията.

Илияна Йотова: Цакат ни за Шенген
                                  Още...

Мулдер заедно с двама свои колеги от Дания и Германия, е внесъл в Европейския парламент предложение 2011 г. да отпадне като срок от работните документи за влизането на България в Шенген. Той е на мнение, че присъединяването трябва да бъде обвързано с мерките срещу корупцията.

Ян Мулдер заяви пред БНР, че България и Румъния също ще имат полза да им бъдат поставени такива условия. По негово мнение, след влизането си в Европейския съюз двете страни са отслабили мерките срещу корупцията. Затова той настоява ЕП да поиска от София и Букурещ още гаранции и едва тогава да допусне държавите в зоната за свободно пътуване.

Трябва да започнем да преговаряме, трябва да запишем определени изисквания и после ще видим - може би след година или две България и Румъния ще могат да се присъединят. Нямам за цел да отлагам това безкрайно, но проблемите, които имаме по външните си граници сега, ще станат още по-сериозни, ако поверим охраната им на страни, в които не се прави всичко необходимо срещу корупцията, а съдебната система не е достатъчно силна, коментира холандският евродепутат.

Внесените от него и колегите му предложения за промени в тази посока в доклада на Европейския парламент, бяха определени от докладчика за влизането ни в Шенген Карлуш Коельо като несправедливи.

Не съм съгласен с тях. Не смятам, че е справедливо Европейският парламент да иска от България и Румъния да не се присъединяват през 2011 г., напротив - те свършиха работата си, готови са, и не виждам смисъл да говорим за нови дати и срокове, посочи докладчикът Карлуш Коельо.

По думите му не е редно да се смесват Шенген, корупцията и мониторинговия механизъм. Това са отделни неща, затова в понеделник, преди вота в комисията по правосъдие и вътрешни работи, ще призова колегите си от всички политически групи да гласуват против тези промени, съобщи Коельо.

Междувременно евродепутатът Илияна Йотова предупреди за искането на Холандия членството ни в Шенген да бъде отложено. Според нея, страната ни е готова за шенгенското пространство. Никой няма право да ни налага допълнителни критерии на финалната права, категорична бе Илияна Йотова