Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова за сериозно отношение към избирателите във връзка с коментираното обединение на опозиционни формации, включително и за "Отровното трио" и коалицията около Мая Манолова.

"Много ме безпокои това, че виждаме поредната ситуация, в която някой да иска да бъде обединител и това ражда само разединение на хората. Ако някой иска да правим предизборна коалиция, това означава да се договорим за обща управленска платформа. Това означава да изясним кой какъв субект е и как взима решения", подчерта той пред Дарик радио.

Иванов настоя, че ако някой иска да се разберат за конкретни общи действия, "прекрасно, но нека конкретизираме какво искаме и да поемем ясни ангажименти. Ако някой иска да подпишем споразумение за гарантиране на честността на изборите, да го направим и да не истеризираме хората".

Христо Иванов иска прокуратурата да публикува материалите от проверката за записите на Борисов

Христо Иванов иска прокуратурата да публикува материалите от проверката за записите на Борисов

Липсва информация дали гласът е на Борисов...

По думите му "Росенец" е думата на 2020 г. "Росенец показа, че в България има едни хора, за които законът не важи. Това беше концентриран образ не само на беззаконието, а на политическия корен на това беззаконие. В Росенец се виждат дългогодишните слоеве на политическата корупция, това е Диснилендът на корупцията в България", подчерта съпредседателят на "Демократична България".

По думите му през годината именно темата за отговорността и законността в страната от въпросителна се превърнала в удивителна, която гражданите на улицата поставиха с настояването си именно за законност и отговорност.

Той припомни, че все още ги няма обещаните от премиера Бойко Борисов данъчни ревизии на "Лукойл", за да се види наистина ли там се губят 1 млрд. лева, които можеше да бъдат насочени към лекари, учители, здравни работници.

Той коментира и отказа на прокуратурата да види престъпление в аудиозаписите на Борисов. Разследването там започна именно по сигнал до държавното обвинение от Христо Иванов.

Христо Иванов със сигнали до Гешев и НСО за чекмеджето на Борисов

Христо Иванов със сигнали до Гешев и НСО за чекмеджето на Борисов

Главният прокурор бил в една лодка с премиера, НСО не направили адекватна проверка

"Вчера прокуратурата покри записите на Борисов. Излезе с едно комично съобщение, в което казва, че в записите няма нищо незаконно, без да каже дали на тези записи говори премиерът", каза Иванов.

Той припомни, че още през август държавното обвинение обеща експертиза да отговори дали на записите е гласът на премиера - такава експертиза няма.

На въпрос за датата на парламентарните избори догодина Христо Иванов изтъкна притесненията как те ще бъдат проведени в ситуация на коронавирус, ако бъдат насрочени за първия възможен момент, каквато заявка направи президентът Румен Радев. Той добави, че е необходимо много внимателно планиране, преди държавният глава да определи датата за вота

"Ако не можем да успокоим хората, ще се получи това, което стана в Румъния - 30% избирателна активност", прогнозира Христо Иванов.

Христо Иванов: Борисов търси начин да приключи темата с Гешев

Христо Иванов: Борисов търси начин да приключи темата с Гешев

Гешев прави услуга на премиера Бойко Борисов, като "затъква под килима проблеми"

"България се намира в една чудовищна матрьошка от кризи - COVID-кризата, икономическата криза, криза, свързана с огромното недоверие към това управление", подчерта още съпредседателят на "Демократична България".

Той припомни думите си от преди втората вълна, че най-важната мярка срещу ковид кризата е да има управление, на което може да се има доверие.

"В момента, когато се появи Бойко Борисов, хората виждат един лъжец и има огромно недоверие в това управление", заяви той.

"Думата на 2021 г. е модернизация", смята Христо Иванов. Той посочи, че най-добрият начин за излизане от икономическата криза е ударна модернизация на страната. За целта България може да се възползва от огромния финансов ресурс, който ЕС предвижда по Плана за възстановяване.

"Имаме финансирането за това чрез европейските инструменти и Карадайъ се появи и нахално каза, че те били напред и искали да усвояват тези пари. Искат да откраднат тези пари и ние трябва да спрем това. Защото тук става дума за нашето бъдеще", изтъкна той.

Имаме ли национална сигурност, пита Христо Иванов

Имаме ли национална сигурност, пита Христо Иванов

След скандалите, разтърсили властта в последно време