Борисов търси начин да приключи темата за търсене на отговорност на Гешев. Това каза пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, във връзка с предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор, което да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които управляващите внесоха в деловодството на парламента.

Това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум, заяви Иванов.

Той посочи, че избраният прокурор, колкото и дълъг да е мандатът му, ще трябва да се върне обратно в прокуратурата и ще бъде подчинен йерархично на главния прокурор, който и да е той.

Не става дума за конкретни персони, структурно е проблемът. Не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някой, който стои над него в йерархията.

Според Иванов в това предложение на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се прави сега, защото главният прокурор Иван Гешев прави услуга на премиера Бойко Борисов, като "затъква под килима проблеми", а Борисов трябва да му осигури законодателни действия, с които темата за търсене на отговорност на Гешев да бъде приключена.

ГЕРБ предлагат разследване на главния прокурор

ГЕРБ предлагат разследване на главния прокурор

Пленумът на ВСС ще избира разследващия прокурор, който трябва да има поне 12 години стаж

Гешев извърши няколко действия, които много бързо могат да станат обект на разследване, ако се появи механизъм за разследване срещу главния прокурор, категоричен беше съпредседателят на "Демократична България". Той даде примери кои действия на Иван Гешев има предвид:

"Той разпореди или допусна да бъдат публикувани материали, изготвени с помощта на СРС, извън процесуалната употреба, за която са създадени. Второто нещо - записите от премиерската вила, в които Борисов описва тяхната оперативка, потенциално говорят за много тежко нарушение на разделение на властите и използване на правомощията на прокуратурата в контекста на политическа кампания - за удряне на различни лица и спасяване на Борисов от проблемите, които той тогава имаше с Елена Йончева".

Иванов обясни, че Венецианската комисия изрично казва, че трябва да става дума за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор.

Вчера ГЕРБ предложиха разследване на главния прокурор.

Христо Иванов поиска отстраняване на Гешев и на ВСС

Христо Иванов поиска отстраняване на Гешев и на ВСС

Във връзка с предложението за прокурор, който да разследва главния...

Припомняме, че през ноември миналата година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.