Два сигнала до до главния прокурор и до Националната служба за охрана подаде съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Те са във връзка с интервюто на премиера Бойко Борисов пред германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което той потвърждава автентичността на снимките на чекмеджето от спалнята му в резиденция "Бояна".

Иванов е категоричен, че не става дума за любовна история, а за безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция.

По негови думи премиерът вече няма приемлива версия за историята с чекмеджето нито в политически, нито в юридически аспект.

Съпредседателят на ДБ обясни, че от партията подават сигнала, за да може "в следващия парламент да тръгнем към разплитането на това гнездо от усойници, които пият кръвта от Българската република и я превръщат в ресурс за задоволяване на собствените интереси".

Със снимките от спалнята на Борисов олигархията го атакувала с методи на КГБ

Със снимките от спалнята на Борисов олигархията го атакувала с методи на КГБ

Това твърди той пред авторитетен германски вестник

В сигнала до прокуратурата Иванов цитира думите на премиера за изготвянето на компромат и припомня оповестената информация от НСО, че не допуска непроверени хора до пазените от нея обекти.

По негови думи при това положение или НСО не са извършили адекватна проверка, или не изобщо е имало операция по компрометирането на Борисов. Според Иванов това повдига въпроса дали има пропуск на НСО да предотврати внасянето на компрометиращи материали, дали от НСО "са участвали целенасочено в подобен комплот", или внасянето е станало със съдействието на самото охранявано лице. Задава и въпроси към прокуратурата, свързани с обявеното досъдебно производство по случая.

Независимо дали тази медийна басня, съшита с бели конци от Шехерезада, получи някакво потвърждение или не, сам по себе си фактът, че е толкова лесно българският премиер да бъде компрометиран, е изключителен проблем, посочва Иванов.

АБВ иска комисия да се заеме със снимките от спалнята на Борисов

АБВ иска комисия да се заеме със снимките от спалнята на Борисов

Настояват да се провери истинността на компроматните кадри и записи и премиерът да бъде арестуван

Относно аудиозаписите на Борисов той заявява,че те показват твърде близки отношения между премиера и ръководството на прокуратурата отвъд нормалното взаимодействие между органите на изпълнителната и съдебната власт.

Според него това обяснява липсата на убедителни действия на държавното обвинение относно въпросните снимки и записи.

"Казано на по-прост език: в една лодка сте с премиера. Вие го пазите от разследвания, а той прави всичко възможно да няма реформа на прокуратурата, която да ограничи Вашата безотговорност, и да изпълнява всичките Ви законодателни и други прищевки", обръща се Иванов към главния прокурор.

Той подчертава, че не храни илюзии, че прокуратурата ще извърши обективна проверка.

Относно сигнала до НСО той е за нарушения на Закона за Националната служба за охрана. В него Иванов настоява началникът на службата Емил Тонев да разпореди нова проверка на изложените от премиера обстоятелства, която да изясни всичко около изпълнението на задълженията на НСО по охраната на премиера. Съпредседателят на ДБ настоява резултатите от проверката да бъдат оповестени публично.

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Като отговори на журналистически въпроси вечерта, медиите реагирали, че има война

Припомняме, в средата на юни 2020 г. в социалните мрежи се появиха снимки, на които българският премиер спи, а на нощното шкафче до него има пистолет и в отвореното чекмедже се вижда солидно количество банкноти.

В отговор на тези снимки Борисов каза: "Видяха, че с избори не могат да ме бият и затова и пробват с компромати. Само в спалнята с малко момченце не са ме изтипосали да взема и сега тук да се хвърля". Според Борисов, президентът Румен Радев го бил снимал с дрон.

В отговор президентът поиска разследване и заяви, че неговата фантазия има предел за разлика от фантазията на премиера.

Относно скандалния запис с премиера Бойко Борисов президентът Румен Радев заяви, че той е брутална атака срещу парламента и запита защо той не се проверява.

Ден след изказването на държавния глава прокуратурата започна разследване на записа с гласа на Борисов. По думите на главния прокурор записването с телефони се е превърнало в национален спорт.