АБВ внесе в деловодството на парламента официално писмо писмо с искане за сформиране на временна анкетна комисия за установяване на автентичността на снимките и аудиозаписите от резиденцията на премиера.

Председателят на партията Румен Петков заяви, че целта е парламентарната комисия да докаже истинността на снимката, която показва шкафчето на премиера с милион евро и кюлчета злато, както и истинността на изтеклите аудиозаписи с вулгаризми по адрес на европейски ръководители, председателя на парламента, президента, евродепутат и български бизнесмен.

Той посочи, че първата стъпка трябва да е комисията да покани ръководството на Института по криминалистика и криминология и да възложи да се направи експертиза. За по-голяма сигурност по негови думи това трябва да се възложи на още две лаборатории - едната, с която работи разузнавателното управление на територията на Европа, а другата - с която работи Британската разузнавателна служба. Петков изтъкна, че комисията може да изиска и анализите, направени по поръчка на Елена Йончева и "Бивол".

Той допусна съмнение, че сформирането на временна парламентарна анкетна комисия няма да се състои. Лидерът на АБВ предупреди, че ако това не се случи до изтичането на административния срок за реакция, партията ще сезира Европейската комисия по случая.

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Като отговори на журналистически въпроси вечерта, медиите реагирали, че има война

Исканията на Петков по негови думи са "да се потвърди истинността, след което да бъде арестуван министър-председателят, защото той не може да обясни произхода на тези пари".

Според него главният прокурор укрива премиера и именно по тази причина до момента случаят да не е разследван. Той изрази смущение от липсата на действия от страна на народното представителство и ЕК.

Припомняме, в средата на юни 2020 г. в социалните мрежи се появиха снимки, на които българският премиер спи, а на нощното шкафче до него има пистолет и в отвореното чекмедже се вижда солидно количество банкноти.

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми
Обновена

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми

Думите му са в отговор на предложението на Каракачанов за оттегляне

В отговор на тези снимки Борисов каза: "Видяха, че с избори не могат да ме бият и затова и пробват с компромати. Само в спалнята с малко момченце не са ме изтипосали да взема и сега тук да се хвърля". Според Борисов, президентът Румен Радев го бил снимал с дрон.

В отговор президентът поиска разследване и заяви, че неговата фантазия има предел за разлика от фантазията на премиера.

Относно  скандалния запис с премиера Бойко Борисов президентът Румен Радев заяви, че той е  брутална атака срещу парламента и запита защо той не се проверява.

Ден след изказването на държавния глава прокуратурата започна разследване на записа с гласа на Борисов. По думите на главния прокурор записването с телефони се е превърнало в национален спорт.

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Гешев: Превърнахме записването с телефони в национален спорт