Увеличаването на цената на ремонта на отсечката от автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора трябва да бъде ясно обяснена, защото без обяснение с документи тя говори за едно - скрита корупционна премия в цената. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов във видео, излъчено на живо от магистрала "Тракия".

"Отново се връщаме на далаверата "Автомагистрали" - тази корупционна черна дупка за 5 млрд. лв., която ГЕРБ сглобиха, така че Бойко да може да прави пасчета към своите приятелски кръгове и фирми, които споделя с Делян Пеевски", коментира Иванов и припомни, че след повдигането на темата първо да се обяснява медийно излезе заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, а след това и регионалният министър Петя Аврамова.

"Министър Аврамова даде едно интервю, в което показа, че може да действа като генератор за случайни числа. Изреди някакви абсолютно неразбираеми предполагам и за самата нея милиони и ме обвини, че лъжа", отбеляза той и припомни различни изказвания на министъра за стойността на бъдещия ремонт.

Депутатите приеха единодушно предложението на БСП за одит на "Автомагистрали"

Депутатите приеха единодушно предложението на БСП за одит на "Автомагистрали"

Очаква се Сметната палата да започне проверка

Припомня се, че през октомври 2019 г. Аврамова казва в отговор на депутатско питане, че ремонтът на 40 км в едната посока прогнозно ще струва 40 млн. лв. През февруари 2020 г. Аврамова отново в Народното събрание твърди, че за 40 км в едната посока прогнозната сума вече е 60 млн. лв. През октомври 2020 г. тя вече говори за ремонт на 52-километров участък и обща сума от 90 млн. лв. в посока.

Тези допълнителни 12 км са вече ремонтирани на цена от 12 млн. лв. в посока за отсечката. Това означава, че оставащите 40 км в едната посока би трябвало да бъдат направени за 78 млн. лева, ако се съди от думите на министъра. През февруари 2021 г. започна ремонтът на първите 16.5 км от въпросната 40-километрова отсечка. Цената в посока е 35 млн. лв. - само за тези 16.5 км. Ако тази цена се запази и за оставащите 23.5 км, то общата стойност на цялата отсечка ще бъде 85 млн. лв. в посока.

ДБ внесоха три сигнала за "Автомагистрали"

ДБ внесоха три сигнала за "Автомагистрали"

Сигналът в ЕК е за нарушаване на европейските правила

Според Христо Иванов обявяването в последните години на различни, все по-високи цени е "една от индикациите, че тук става дума за скрито фактуриране на корупционен отбив - корупционна връщанка, чрез която да се отклоняват средства".

"Ние ще продължим да се занимаваме с далаверата "Автомагистрали" и с договора за тази отсечка, защото откриваме интересни неща. На 4 април ние можем заедно да прекратим тази корупционна рана, да затворим тези 5 млрд. да бъдат използвани по тази схема, а от тях да може да се построят и пътища, и ако искате - детска болница, или да отидат за пенсии. Пари има, въпросът е къде отиват - дали в наш интерес, или в приятелските кръгове на Бойко и Делян", изтъкна съпредседателят на "Демократична България".

АПИ не откриват нарушения в договора си с „Автомагистрали“

АПИ не откриват нарушения в договора си с „Автомагистрали“

В това увери председателят на АПИ Георги Терзийски