"Вчерашните действия на управляващите показват страх от острата обществена реакция, която последва промените в Изборния кодекс, приети през нощта". Това заяви пред медията на социалистите зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов, пишат в прессъобщение от партията.

Проданов е категоричен - управляващите направили тези изменения, както те си знаели при прокарването на спорни промени - набързо и на тъмно.

Данаил Кирилов: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

Данаил Кирилов: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

ГЕРБ защитавали абсолютния мажоритарен вот

"Това явно не се хареса на Борисов. Той, видите ли, не знаел за това, въпреки че преди две седмици ние предупредихме за опасностите, които крият техните предложения. След като премиерът видя обществената реакция, промени позицията на своята партия, както прави винаги при силен обществен отзвук", тълкува Проданов.
В ГЕРБ позицията на партията била позицията на Борисов.

По думите на социалиста Борисов за пореден път заявил, че няма да се бърка в работата на законодателния орган, а на следващия ден свикал пресконференция и казал, че всичко трябва да се промени.

Проданов е любопитен - как се чувствали всички тези 90 депутати от ГЕРБ, както и председателят на парламента Цвета Караянчева, която по принцип седи на по-високо ниво от премиера Борисов.

"Когато обаче говорим за режима "Борисов" в България, през последните 10 години, имаме предвид точно това - един човек решава сам всичко в държавата, другото е за декорация. Депутатите от ГЕРБ често рискуват да станат смешни - защитават някаква теза, борят се за нея и след това, една сутрин, премиерът се е наспал и е решил, че не това е правилното, кара ги да отменят това решение и те трябва да започнат да говорят съвсем друго", обосновава се червеният депутат, добавяйки: "Това е унизително!"

В една парламентарна държава било недопустимо премиерът да нарежда на Народното събрание, защото както той, така и неговите министри се назначават от законодателния орган.

Според Проданов социалистите ще се върнат в парламента само тогава, когато техните условия бъдат изпълнени. Припомняме условията на БСП - избор на нов състав на ЦИК; връщане на преференциите; ново обсъждане за машинното гласуване.

Депутатите на БСП напускат парламента
Обновена

Депутатите на БСП напускат парламента

Националният съвет на левицата реши

Социалистът Александър Симов, който гостува в Нова, пък отново натърти притесненията на левицата, че изборите могат да бъдат манипулирани.

Нямало по-важен въпрос за българската демокрация от провеждането на честни избори.

Той обясни, че по време на дебатите по Изборния кодекс, продължили 16 часа в пленарна зала, освен битката за преференциите, левицата е изтъкнала още няколко важни условия за честността на вота - машинното гласуване; в комисиите да се гласува с 2/3 мнозинство, както досега, а не с обикновено 50+1; възможността за касационна жалба до Върховния касационен съд.

"Спечелихме битката за преференциите, но има още много неща, които трябва да се направят, ако искаме да успокоим гражданското общество. То не случайно реагира на цирковете, които разиграват ГЕРБ и Борисов", отсече Симов.

БСП не влизали в договорки и циркове като "днес сме с ДПС, утре вече не."

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс
Обновена

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс

Депутатите на БСП напускат парламента