Вицепремиерът Томислав Дончев е готов да стане евродепутат. Той бил склонен да влезе в листата на ГЕРБ на някое от последните места и да е бори за преференциален вот. Дончев лично заяви това пред Нова.

По думите му взетото в петък решение за налагане на прагове на преференциалния вот е било грешка.

"Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши", заяви Дончев и допълни, че с промените сред гласоподавателите се създавало чувството, че парламентът им отнел правото да пренареждат кандидатите в изборните листи на партиите.

На последните избори в страната наложеният праг бил прескачан, но с много това ставало много трудно.

Данаил Кирилов: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

Данаил Кирилов: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

ГЕРБ защитавали абсолютния мажоритарен вот

Дончев: От волята на партията и желанието на гражданите - по-важно е желанието на гражданите.

Вицепремиерът коментира и затрудненията при събирането на кворум в пленарна зала на законодателния орган. По думите му в последно време осигуряването на кворума и нормалната работа на парламента не била лека задача.

"В името на това вероятно се правят различни компромиси. Но трябва да напомним, че в компромиса има граница", тълкува Дончев.

News.bg припомня, че през последните месец в Народното събрание редовно има проблеми със събирането на кворум. Социалистите често напускат пленарна зала в знак на протест срещу управляващото мнозинство. В крайна сметка и в повечето случаи гербери и патриоти събират кворум.
В неделя, 17 февруари, пленумът на БСП гласува левицата да изтегли депутатите си от НС, което допълнително ще спъне работата на парламента.

Относно това Дончев заяви: "И ние сме го правили, но от това не произтече нищо добро."

Депутатите на БСП напускат парламента
Обновена

Депутатите на БСП напускат парламента

Националният съвет на левицата реши

Томислав Дончев коментира и нападките на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че ГЕРБ безусловно се готвят да фалшифицират вота през месец май. Това било нелепо, обясни събеседникът.

"Г-жа Нинова говори работи, в която сама едва ли вярва. Който познава малко изборната технология, знае, че това, което говори, няма как да се случи", заяви вицепремиерът, като допълни, че чрез оспорването на честността на вота БСП си оставят вратичка за измъкване от еветуална загуба - това било вид застраховка.

"Ако резултатът на левицата не е толкова добър, колкото искат, ще кажат - ето, ние ви казахме, че ще бъдат фалшифицирани изборите", сигурен е вицепремиерът.

Относно машинното гласуване той тълкува: "Темата "сигурност" е голямо препятствие, когато говорим за машинно гласуване. Две европейски държави се отказаха последните години заради сигурността... Темата сигурност по време на избори е най-големият риск. Това би значело Конституционна криза. Сигурността винаги трябва да е на първо място."

Нинова убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите

Нинова убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите

Изборният кодекс обслужвал партия ГЕРБ, за да се задържи на власт