И БСП сезира Конституционния съд за измененията в АПК.

Според червените се затруднява достъпът до правосъдие на гражданите. Нарушават се принципите на правовата държава и конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си, вече ще бъдат закрити и само по изключение - открити, а досега беше обратното.

Увеличава се размерът на таксите, когато хората искат да защитят свое право. Увеличението на таксите ще е непосилно за бедните, които искат да обжалват отказ за социални помощи, според левицата.

Освен това с текстовете се нарушава принципът за разделение на властите, което е сериозен удар по правовата държава и сериозно посегателство върху държавността. Според социалистите, управляващите се опитват да узурпират цялата власт.

БСП и ГЕРБ поспориха за пътя на гражданите до правосъдие

БСП и ГЕРБ поспориха за пътя на гражданите до правосъдие

Правна комисия отхвърли ветото на президента върху АПК

Не можело да се поставя равенство между административно съдопроизводство и гражданското и въвеждането на пропорционални такси за тях, тъй като целите на административното производство са различни от тези на гражданското.

По мнението на Крум Зарков, който яростно бранеше АПК в зала, посегателството върху кодекса може да се разглежда като посегателство върху демократичното функциониране на държавата.

Проблем, по мнението му е, с колко се повишават таксите. Червеният депутат критикува и въвеждането на понятието за материален интерес в административния процес, което било неадекватно.

Президентът сезира Конституционния съд за АПК

Президентът сезира Конституционния съд за АПК

Законността е необходимо условие за съществуване на правовата държава

Днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК).

Срещу промените още по време на тяхното обсъждане се обявиха както от опозицията в парламента в лицето на БСП, така и от опозицията извън парламента - десните от "Демократична България". Корнелия Нинова се закани да атакува промените в АПК в Конституционния съд.

В края на юли, Радев наложи вето и върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК), като оспори 16 негови разпоредби.