Промяна и победа на президентските избори. Това са двете консенсусни теми, около които се обединиха „БСП лява България” и „Движение 21” по време на среща на двете лидерки Корнелия Нинова и Татяна Дончева в парламента.

Припомняме, преди нея БСП разговаря и с ръководството на АБВ.

БСП и АБВ тръгват заедно към президентския пост?
Обновена

БСП и АБВ тръгват заедно към президентския пост?

Лидерите Нинова и Първанов се срещнаха в НС

Нинова припомни резултатите от вътрешнопартийното допитване, според което единият от желаните партньори от страна на партийните членове, освен АБВ, е именно „Движение 21”, оглавявано от бившия представител на левицата и депутат от БСП Татяна Дончева.

Стана ясно, че конкретни имена по време на днешната среща не са обсъждани.

Номинациите продължават, а „Движение 21” няма да прекъсне сътрудничеството си с левицата, дори и при провал на тези преговори, заяви Дончева.

Голямата цел е промяна на мутренско-олигархичния модел на управление на ГЕРБ, заяви Татяна Дончева.

Корнелия Нинова от своя страна също посочи, че това, около което са се обединили, е необходимостта от промяна на модела на управление на ГЕРБ.

Президентската институция, като част от модела на управление на ГЕРБ, според общата оценка на двете партии е довела до небалансирана външна политика, която поставя под риск националната сигурност, липса на всякаква социална чувствителност.

Според Нинова е необходим и широк фронт с различни граждански движения и организации за предотвратяване на всякакви видове фалшификации на изборите, на които ГЕРБ, по думите на Нинова, „са царе – те това го могат”.

„Движение 21” залагат на това личността на кандидат-президента да е способна да акумулира доверие и подкрепа от широки обществени кръгове.

Татяна Дончева заяви, че по време на разговорите е бил изчистен профилът на кандидата. По думите й той трябва да олицетворява промяната на политическия модел на прехода, а не политическия модел само на сегашното управление.

Политическият модел на прехода има в резултат на еволюцията си сегашната мутренско-олигархична сплав, но той не е изчерпан от сегашните управляващи”, заяви Дончева.

Според нея това е дългосрочна задача, тъй като моделът на ГЕРБ не можело да бъде сринат с един замах. Дончева изтъкна, че това ще изисква борба няколко години. „Тази борба не може да бъде водена от бутафорни и декоративни фигури. С това трябва да бъдат ангажирани истински политици с дух и сърце, които знаят, че влизат в ада”, обясни Татяна Дончева.

Спряганата за кандидат-президент Дончева дори се пошегува с това, че привържениците й сред партийните членове в левицата ще изтъкнат като аргумент в нейна полза, че като лидер на движението Татяна Дончева е втора по рейтинг.

Дончева бе категорична обаче, че е право на БСП и на нейните членове и симпатизанти да дадат превес на АБВ или на „Движение 21”.

„Ние сме казали, че няма да се обидим и ако преговорите завършат с неуспех и няма да прекъснем сътрудничеството по важни въпроси”, коментира още Дончева. Тя бе категорична, че няма как победа да се постигне от отбор със слаби и декоративни състезатели.

На въпрос защо се разделиха с БСП, след като имат принципни еднакви позиции, Татяна Дончева бе категорична, че това, че ще работят заедно за победа на изборите, съвсем не означава организационно сливане.

Лидерът на левицата от своя страна пък заяви, че раздялата е била провокирана от факта, че всеки имал право на избор дали да бъде в една партия или да бъде в друга, както и поради нарушен диалог помежду им.

„Това, което днес виждате, е възстановяване на разговора. Можем да не стигнем до обща коалиция, но си говорим и то по важни за държавата въпроси”, заяви Нинова.