Председателите на ДПС и БСП Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова бяха остри по отношение на поведението на "Възраждане", предизвикало и реакция от изпълнителната власт преди ден.

Председателят на ДПС категорично осъди поведението на партията на Костадинов, но с важно уточнение - тези, които сега осъждат, да бъдат така категорични, когато подобен език е насочен към ДПС и малцинствата.

"Движението за права и свободи винаги е осъждало всякаква форма на поведение и призив за противопоставяне, разделение, агресия и омраза в обществото, включително и в този случай категорично осъждаме. Но от друга страна - обръщаме се към всички онези, които днес се надпреварват в осъждането на езика на омразата, противопоставянето, разделението, агресията и омразата, да бъдат така категорични, когато то произхожда от тях самите и от техните среди по адрес на ДПС, по адрес на малцинствата - към турците, мюсюлманите, към ромите, към евреите и т.н.", заяви Карадайъ.

Попитана за мнението й, темата засегна и Нинова, макар и не като основна в изявлението си.

"Ние също смятаме, че "Възраждане" имат крайни, екстремистки, фашистки понякога прояви. Ще дам пример с това, което се случи в парламента. Абсолютно недопустимо е в съвременна България партия да пречи на свободно избран народен представител да излиза на трибуната на Народното събрание. Знаете, нямаме основания да симпатизираме на този депутат, но сме принципни."

ГДБОП и ДАНС проверяват дали Костадинов пробужда насилие и омраза

ГДБОП и ДАНС проверяват дали Костадинов пробужда насилие и омраза

Софийска градска прокуратура се самосезира