Независимият депутат Красимир Янков, който напусна БСП, призова държавният глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради пандемията.

Във времена на криза и хаос, каквато е битката с KOVID- 19, трябва държавните и общинските органи да работят подчинени на общата цел - опазване живота и здравето на българските граждани, обяви на брифинг Янков.

Направеното до сега не намали риска и системите за здравеопазване бяха претоварени, подчерта той. Според него не бяха смекчени и социалните, и икономическите последици от пандемията.

"Пандемията е сериозна заплаха не само за отделни, рискови групи, а за цялото население на страната, което я превръща в своеобразен елемент на заплаха за националната сигурност. Затова в борбата с нея сме длъжни да активираме всички законови средства за мобилизация на целия държавен ресурс", каза Красимир Янков.

Призоваваме президента на Република България да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъде поканен и Министърът на здравеопазването, както и членовете на Националния оперативен щаб, изтъкна Янков.

Президентът трябва да направи консултации с парламентарно представените партии и извънпарламентарните партии за организацията на предстоящите парламентарни избори, включително датата за провеждането им, по мнението му.

Освен това за Янков датата на изборния ден не може да бъде насрочена без да се отчетат съществуващите препятствия за максимално широко участие на българските избиратели. Само така, следващия парламент ще бъде максимално представителен и истински легитимен, убеден е депутатът.

Припомняме, след като президентът Румен Радев обяви дата на изборите, лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки обяви, че най-сетне е прочел настоящия текст на Конституцията и предложи да бъде свикан КСНС на датата, определена от държавния глава за ден на вота.

Свикване на КСНС поискаха и от извънпарламентарние партии МИР и "Републиканци за България" - едните по въпросите с Русия, другите - заради пандемията от коронавирус.