И Любомир Каримански, финансовото лице на партията "Има такъв народ", счита, че е изпълнил ангажимента си към нея и явно повече не поддържа отношения със структурите. Това заяви той в студиото на Нова телевизия, представен като финансов съветник на настоящия служебен министър Росица Велкова. Каримански припомни и че той не е бил член на партията на Слави Трифонов, а и бил от т.нар. гражданска квота.

В момента не вижда пред себе си отново път в политиката. От една страна не вижда пред себе си нужните за това предизвикателства, от друга, обоснова напускането си на политическия терен с нуждата да се прекрати с модела на партийните вождове. От трета страна обаче Каримански коментира, че според него на българската политика са нужни ярки личности и лидери, а такива той не вижда в момента.

Припомняме, че само преди два дни и бившият председател на Народното събрание Ива Митева обяви, че се разделя с "Има такъв народ". Тя също не беше член на партията, а бе от така наречената гражданска квота. Аргументите й бяха почти същите като на Каримански.

Ива Митева напуска ИТН

Ива Митева напуска ИТН

Тя изпълнила ангажимента си към партията на Слави Трифонов

Любомир Каримански коментира и действията на служебното правителство с внасянето на удължителен бюджет в Народното събрание. Той подчерта, че не е възможно едно служебно правителство, което не е избрано от народа, да приложи закона в пълната му сила. В него е включено изготвянето на бюджет, но и обвързването на средствата с определени политики. Би било нарушение, ако служебното правителство си позволи да обвърже годишния бюджет със своите политики, каза финансистът.

"Ние, като служебен кабинет, спазваме това, което е предвидено в закона на публичните финанси, но в същото време нека политиците бъдат отговорни и да работят в посока формирането на устойчиво правителство. Само така ще видим подобряване в доходите не само през 2022 г., а на база 3-годишна прогноза", обясни Каримански.

Служебното правителство представя един базов вариант на бюджета, обясни Каримански, като подчерта, че в него все пак е помислено за обновяването на минималната работна заплата. БСП предлагат допълнителни разходи на стойност около 4,8 млрд. лв. И това предвид, че дори без тези почти 5 млрд. е заложен висок дефицит от 6,6%. Отгоре на всичко БСП и ПП предлагат допълнителни разходи, позовавайки се на сравнението на показатели, които просто са несравними един с друг, разкритикува Каримански и призова да се пита в детайли Асен Василев на каква база са данните от презентацията, която представя в парламента.

Само редовно правителство може да се справи с кризата, убеден е Каримански и прозова макроикономисти и партиите да седнат на масата за преговори в Народното събрание и да съставят бюджета.

Кауза пердута са исканията на БСП за промени в бюджета според финансовия министър

Кауза пердута са исканията на БСП за промени в бюджета според финансовия министър

Всяко повишение на МРЗ с 10 лева влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева