"Идват едни 50 млн. евро за ромите, които ще бъдат усвоени от разни организации, без да има полза.".

Това предупреди Петко Асенов - вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България, според когото милиони евра са дошли у нас, но интеграция няма. Думите му бяха представени на пресконференция за назначаване на ромски комисари в села, градове и общини, проведена в БТА. Асенов обясни, че ромски комисари по места ще работят с полицията, за да не се стига до напрежение като в Пазарджик или в Русе.

Проф. Асен Чаушев, президент на Международната VIP академия по ресторантьорство "Интерменю", промотира съвместен проект да обучават млади хора от ромските махали като сервитьори, бармани и други професии.

Нова партия на циганите работи за народа и за България

Нова партия на циганите работи за народа и за България

Ще образова циганите, изкарва ги от гетата

"Вместо да се вкарват работници от Молдова, Киев, от Украйна, наши млади работници да се наемат, вместо да се дават тези пари на тези хора там като социални", каза Чаушев относно идеята да улесним още допускането до трудовия ни пазар работници от българските общности зад граница.

Тема, която бе засегната по време на пресконференцията е за навлизане на ислямски радикални движения в нашите ромски махали. По думите на Асенов има дейност на организации в махалите: "Не може някой да идва - във Варна, в Бургас, в Пазарджик, - идват бусове, взимат нашите деца в петък и ги връщат в неделя. Никой не знае на какво ги обучават тези деца. Говорихме с ДАНС", призна Асенов.

Според него радикални ислямски движения влизат в ромските махали чрез дюнерджииници, и предоставяне на лихварски услуги.

Той увери, че ще се вземат мерки по отношение на тези радикални движения, които навлизат в махалите, увери Асенов. По думите му почти няма квартал, където да не навлизат такива движения.

Къде е държавата, къде е ДАНС, къде са всички тия служби, запита Асенов малко след като призна за мелета между полицаи и роми в различни махали и запита защо се допуска подобно обучение на децата и навлизане на радикални учения в ромските махали.

Същевременно той показа снимки на безпризорни деца от ромските махали, които в студа са на улиците и търсят храна в сметищата. 

"Не може тези деца да са на улицата, да не са в училище. 700 000 тона храна се изхвърля ежегодно, грях е, когато тези деца са гладни", каза Асенов и заяви, че снимките ще стигнат до всички европейски посолства.

Асенов изтъкна, че проблемите идват от липсата на образование и на работа.

По време на пресконференцията бяха очертани множеството социални, битови, религиозни проблеми на хората, които живеят в ромските махали.

Има ли осъдени майка или баща за това, че тяхното дете е родило дете, запита Петко Асенов - вицепрезидент на Световната ромска организация. Той сам си отговори, че тези родители, вместо да понесат своята отговорност за това, че непълнолетното им дете е станало родител, правят пищни сватби.

Асенов призна, че вече няма град, където да няма проблеми с шумни сватби и силна музика.

Относно инцидента в Пазарджик, при който мъж от ромски произход удари с юмрук в лицето жандармерист, отишъл да овладее скандал заради силна музика, лидерът на ромите определи случая като "меле между полиция и наши момчета"

"Знаете, че ние сме малко шумни, обичаме да се веселим", обясни Асенов поредицата от нападения над полицаи, най-често станали заради проверка за силна музика в нощните часове.

Припомняме, цигани биха полицаи в Гълъбово, в Ихтиман, в Пазарджик, в Мъглиж, в Ботевград, в Хасково, в Сливен.

В обобщение на ситуацията с множеството нападения над полицаи Петко Асенов каза: "Много лесно може да се запали огън я в тази държава, много лесно може да се запали, но после трудно да се угаси, както каза и премиера Борисов. Той като пожарникар знае как се гаси огън".

Припомняме, след убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе полиция охраняваше ромската махала, за да се избегне повишаване на напрежението към ромската общност.
Петко Асенов побърза да разграничи ромската общност от убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе: "това момче, което направи убийството, не е наше, то е от турски произход".

Нова ромска партия „се роди” в Пловдив

Нова ромска партия „се роди” в Пловдив

Начело на партията застава общинския съветник от Ямбол, Илия Иванов

По време на пресконференцията бе представен и проблемът със социалните жилища.

От страна на Асенов се чу заявление, че ще искат оставката на зам.-министър Велик Занчев, който не стана ясно по какъв начин е спрял ромска програма, която вероятно включва и предоставяне на жилища.

"Пак ще поискаме, ако трябва ще затваряме летища, влакове - пак ще искаме оставката му. Под негово ръководство и тогава ДАНС, ГДБОП да видят защо е в това състояние. Да видят милиони обществени поръчки са усвоени", каза Асенов, визирайки БДЖ.

Припомняме, зам.-министър Занчев наскоро излезе от ръководството на БДЖ.

Архитект Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България изтъкна, че проблемът със социалните жилища не касае само ромите. Не бихме искали да се делят проблемите между етносите, но там са най-остри.

Установихме, че за някои махали нямат актуални планове, динамиката (на строителството - б.р.) там е много голяма, каза архитектът.
Достъпът на пожарна, на МВР, на линейки е изключително ограничен. Експлоатационните дружества - ток, вода, газификация имат желание да се действа регламентирано законово в махалите, но това не винаги се получава, каза арх. Бакалов.

Няма как да бъдат узаконявани сгради по закон, но има възможност да се прояви търпимост и да се търси решение на такива социални жилища, стана ясно от думите на архитект Бакалов.

"Всичко минава през средата. Жилището дава сигурност, спокойствие и възможността всеки един да е полезен за нашето общество. Няма нищо по-невъзпитателно да се даде безвъзмездно нещо", обясни архитект Бакалов.