Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че резолюцията на Европейския парламент за спиране на проекта за газопровода „Южен поток” не трябва да се преувеличава и е плод на емоционалния израз на евродепутатите за по-бърза политическа и икономическа стабилизация на Украйна, предаде БТА.

Вигенин коментира в понеделник, че в България за разлика от други въпроси по темата за „Южен поток” има единодушие на управляващите и опозицията и той е важен национален проект, който ще гарантира сигурността на гражданите.

„Сигурността на доставките и диверсификацията на източниците ще дадат сигурност”, каза още Вигенин, пренебрегвайки фактът, че трасето само ще задълбочи енергийната ни зависимост от Русия.

По думите му обаче „Южен поток” може да гарантира сигурност на доставките предвид „високата степен на нестабилност от всякакъв характер” в Украйна през последните години и важното й място за транзита на природния газ за България.

В интервю за ИТАР ТАСС той допълва, че България и страните от ЕС не могат да бъдат заложници на несигурността в Украйна. По думите му, интересите на страните от Съюза са на първо място и ще направим всичко по силите си за реализирането на "Южен поток".

Toй каза още, че за да постигнем целите си, ще бъдат необходими няколко години и много сериозен ангажимент от страна на Европейския съюз като цяло.

В края на миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която се обяви срещу изграждането на газопровода „Южен поток” и призова да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Документът, който не бе подкрепен от евросоциалистите, предвижда и преразглеждане на всички споразумения с Москва с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Резолюцията няма законодателна сила, а само препоръчителен характер.