В 12.30 ч. Радомир Чолаков от ГЕРБ, Амелия Личева, професор и преподавател в Софийския университет по Българска филология, археологът проф. Николай Овчаров и проф. Владимир Атанасов внесоха в ЦИК документите за регистрация на Инициативния комитет за издигане на проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева за президент и вицепрезидент на Република България.

Анастас Герджиков не е кандидат на ГЕРБ, твърди член на Инициативния комитет

Анастас Герджиков не е кандидат на ГЕРБ, твърди член на Инициативния комитет

Твърдението е на бившия образователен министър Владимир Атанасов

Внесохме в ЦИК документите от името на Инициативния комитет, нашият избор е Анастас Герджиков за президент, Невяна Митева за вицепрезидент, заяви след процедурата Радомир Чолаков.

Лицата и човекът, които представляват България пред останалия свят, ние смятаме, че трябва да бъде представени от Герджиков и Митева. Президентът на България трябва да олицетворява единството на нацията, да е добре приет от всички слоеве на обществото, Анастас Герджиков изпълнява това условие и Митева със своята подкрепа също би могла да бъде символ на българската достойна жена, поясни той.

Герджиков: Когато разбрах, че ГЕРБ ще подкрепят независим, мислех да се откажа

Герджиков: Когато разбрах, че ГЕРБ ще подкрепят независим, мислех да се откажа

"Ако бъдем подкрепени от ГЕРБ, накрая няма никой от нас да бъде избран"

Чолаков добави, че предизборната кампания на кандидатите ще бъде конструктивна, делова и не мисли, че ще се "правят каквито и да е забележки към останалите кандидати".

66 лица влизат в ИК, списъкът ще бъде предоставен от ЦИК.

Президентът трябва да очаква подкрепа и да я получи от всички, не е партиен избор, подчерта Радомир Чолаков. Той бе категоричен, че нямат разговори с партията за подкрепа като ИК, но "мисли, че няма и да водят такива разговори".

Обединение - лайтмотивът на кампанията на Герджиков

Обединение - лайтмотивът на кампанията на Герджиков

Видни лица от ГЕРБ са в Инициативния комитет за издигането му

По думите му, се очаквала подкрепа от всички политически сили и българи и това е правилната позиция на президента на България.

Разноските за кампанията се поемат в момента от ИК, залата за събитието вчера е платил лично Радомир Чолаков.

Изборите за правителство и президент не трябва да се смесват, добави в заключение Чолаков.

Иначе номерът на ИК на Анастас Герджиков е 7. От своя страна Николай Овчаров добави, че това е най-хубавото - "магическо число".