С твърдението, че сделката за Ф-16 е корупционна, президентът Румен Радев директно обвинява в корупция американското правителство и атакува най-важния ни съюзник в НАТО. Такава позиция бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

В свой коментар във Фейсбук той напомня, че в случая става дума за договореност между две държави, не просто за бизнес преговори с чужда компания.

"Румен Радев направи огромен гаф днес, който затъмнява всичко друго казано от него. В официално изявление днес той определи сделката с Ф-16 като корупционна!?! Тъй като това е договореност между две държави, няма как да има корупция само от българска страна, значи американците дават пари, а нашите ги вземат. Българският президент директно обвини САЩ в корупционно действие?!?
Още веднъж да напомня - до този момент и от "Локхийд Мартин", и от българската страна, винаги се е твърдяло и никой не е оспорвал, че преговорите и евентуалната сделка се водят/сключва с американското правителство, което днес разбираме от Радев, който има достъп до цялата информация на спецслужбите, че се ангажирало в корупционни действия." - посочва Василев.

Припомняме, по-рано днес Радев, в речта си по отчета за втората година от своя президентски мандат, отправи остри критики заради решението за започване на преговори със САЩ по офертата за закупуване на Ф-16 за българските ВВС.

Същевременно Василев напомня, че всъщност разкрития за корупционни практики има по отношение на сделки с конкурентните самолети "Грипен".

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Подкупи за 12.6 милиона евро...

"Всички знаят от медиите, че корупционни практики има достатъчно добре отразени в медиите, разследвани при сделките с Грипен в Чехия и Унгария. От това следва, че разследвания в тази насока биха могли да докажат възможни основи на мотивацията на държавния ни глава. Защото е ясно, че в отчаянието си е преминал всички разумни и мислими граници на поведение." - коментира той.

"Той е държавен глава на страна членка на НАТО, в която най-важният ни съюзник са САЩ, чието правителство от днес според Радев е корумпиращо. Както и да гледам това си основание за импийчмънт. Или го доказва или да бъде така добър сам да напусне за да спести процедурата." - казва още експосланикът.

Каракачанов: Речта на Радев е война на институциите

Каракачанов: Речта на Радев е война на институциите

Преговорите не са започнали, не знам в чия полза е подобно твърдение