Няма победа. Тепърва започват разговорите.

Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред журналисти по повод отчетната реч на президента Румен Радев по-рано през деня, по повод втората годишнина от мандата му и критиките към избора на тип изтребител за модернизация на българските ВВС.

Изказването на Радев за бутафорен конкурс за избора на изтребител, Каракачанов определи като излишна война между институциите. Тя не е полезна нито за парламентарната демокрация, нито за президентската институция, нито за изпълнителната власт, заяви военният министър.

Според Каракачанов е несериозно да кажеш, че ще заплатим многократно по-скъпо, преди да са приключили разговорите. Преговорите не са започнали, не знам в чия полза е подобно твърдение.

От трите проекта двата, които предлагаха нови самолети, надскачат цената от 1,5 млрд. лева (колкото бе лимитът, определен с решение на НС - б.р.). Повтарям го за 112 път, иронизира Каракачанов. "Обяснявам го за тези, които не са го разбрали", каза той.

Румен Радев: Кълнем се в Европа, а правим антиевропейски избори

Румен Радев: Кълнем се в Европа, а правим антиевропейски избори

България губи суверинитет, според държавния глава

"След като надскача цената от 1,5 млрд. имахме два варианта - да върнем процедурата в изходна точка, да загубим година и половина - две, авиацията да продължи да лети на крилата на илюзиите, или да пристъпим към конкретни преговори със страната, която би могла да на предложи по-добрият вариант за изтребител. Как да го кажа по-ясно, че всички да ме разберат", запита Каракачанов.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС

От тук нататък преговорите продължават. Мисля, че когато започнат преговорите е добре да има тишина в ефира, за да не си пречим взаимно, заяви военният министър, визирайки изказването на президента Радев преди месеци, че е необходимо радиомълчание за избора на типа изтребител.

В отговор на въпрос дали ще отиде на срещата на посланиците, той заяви, че предпочита да се види с ветераните, чиято фотоизложба бе открита в сградата на Централния военен клуб, отколкото да тича на коктейли, за които дори да тръгне, ще закъснее.

Припомняме, правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. 

На 16 януари депутатите дадоха мандат на кабинета да преговаря със САЩ за закупуване на изтребител.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."