30 години има политика, която не води до реалната интеграция на ромите. Това заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

Той подчерта, че управленската програма на сегашния кабинет "Борисов 3" дава възможност да се започне от най-важното - образованието и вкарването в образователната система на всички деца от ромски произход, които са изпаднали от нея.

Временно прекратяват протестите във Войводиново

Временно прекратяват протестите във Войводиново

Цигани излизат на протест за оставката на Каракачанов

Цветанов обаче допълни, че ескалиращото напрежение води до невъзможност за осъществяването на тази програма.

Той заяви, че в момента има села, където 80% от децата по училищата са роми, но след инцидента във Войводиново до 30 деца не са се върнали повече в училище.

По-важно е да намаляваме ескалацията на напрежението и всички да участваме активно в решаване на проблемите, категоричен бе той.

На въпрос защо кметът на община Марица Димитър Иванов не е узаконил или преместил гетото, при положение че заема поста от 2011 г., Цветанов заяви, че го смята за успешен кмет.

Общественици подкрепят Каракачанов за думите му във Войводиново

Общественици подкрепят Каракачанов за думите му във Войводиново

Изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов

Иванов е избиран с подкрепата на неговата политическа сила и на останалите политически формации, включително ГЕРБ и ВМРО, подчерта той.

Проблем има и не трябва да го замитаме, продължи Цветанов относно въпроса с ромската интеграция.

Той изтъкна, че в рамките на година и половина над 23 000 деца са били върнати в образователната система и увери, че целта на провежданата политика е тези хора да намерят своята професионална реализация, а не да се превръщат в поредните престъпници.

Нека даваме и добрите примери, призова Цветанов и посочи Смилян.

"Там имаше прекрасни деца, които имаха своите мечти да се образоват и да намерят професионалната си реализация. Педагогическият състав беше много добре подготвен и нямаше никакви проблеми с тези деца и родителите им", заяви той.

Каракачанов: Гетата не се търпят
Обновена

Каракачанов: Гетата не се търпят

Тотално обвързване на социални помощи с труд и образование

Според него, когато ромите получат образование и започнат да се реализират в дадено населено място, те не се връщат там, откъдето са излезли.

Цветанов упрекна всички, които се изказват по темата и прехвърлят вината само на една политическа сила, в несправедливост и некоректност. Той изтъкна, че много подобни изявления са били направени от бъдещи кандидати на БСП, които използват случая, за да стартират предизборната си кампания.

На въпрос дали се притеснява, че ромите ще излязат на масов протест с искане на оставката на Каракачанов, Цветанов бе категоричен, че това няма да реши проблема.

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

За решение на Светия синод или ООН циганите да са роми пита Каракачанов

Той призова да се извадят добрите примери на роми, които са се интегрирали и които могат да бъдат основата, върху която трябва да се надгражда, а не да се създава хаос в държавата с протести.

Запитан дали парламентът не става несъстоятелен, влизайки в противоречие с предишни свои решения за изтребителите, Цветанов заяви, че се провежда възможно най-прозрачната процедура - с работна група, доклад, решение на Министерския съвет и дебат в парламента.

По негови думи целта е предложената от САЩ цена да бъде намалена.

Генерал Попов не разбира какво предлагат критиците на избора за Ф-16

Генерал Попов не разбира какво предлагат критиците на избора за Ф-16

САЩ е съюзник, на когото можеш да разчиташ

Той изтъкна, че именно прозрачната процедура е дала по-голяма увереност за взимането на правилното стратегическо решение.

Всяко решение, което се взима за модернизацията на която и да е държава в ЕС или НАТО, винаги е политическо, допълни Цветанов и призова да се сложат на масата техническите параметри на двата самолета, предизвикали словесния сблъсък между президента и управляващите.

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата била напълно завършена и самолетите били окомплектовани

За Ф-16 той обясни, че е напълно оборудван и може да се интегрира, за да подпомогне на отбранителните способности, както на националната сигурност на страната, така и на комплексния подход на НАТО.

Цветанов изтъкна, че Ф-16 е на въоръжение в 10 държави членки на НАТО и ЕС, докато Грипен е само в Унгария и Чехия.

Ако отидем в посока на Грипен, трябва да има трета страна, от която да се закупи съответното въоръжение и да се вземат съответните лицензи, обясни той.

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Според него това е троен удар по България

Цветанов бе категоричен, че няма външен политически натиск при избора на изтребител. Вместо това той обясни, че има сблъсък между прозрачността на процедурата, която провежда правителството и решението, взето на тъмно в служебния кабинет, назначен от Румен Радев.

Той припомни, че намеренията за модернизация са от 2010 г., а самият Радев в интервюта от 2012 г. в качеството си на тогавашен главнокомандващ ВВС е заявил, че именно Ф-16 е най-добрият самолет.

Спорът не е за избора на изтребител, а за процедурата

Спорът не е за избора на изтребител, а за процедурата

Според Бойко Ноев изборът е политическо решение

Как така той ще обяснява за лобизъм, упрекна го Цветанов.

На въпрос кои ще бъдат кандидатите на ГЕРБ за кметове на София и Пловдив, както и кой ще оглави евролистите при предстоящите избори, той посочи, че това ще стане ясно до началото на месец март.

Ненчев обвини президента, че създава хаос при избора на изтребител

Ненчев обвини президента, че създава хаос при избора на изтребител

Решението в Народното събрание ще бъде в ръцете на Ахмед Доган