Всяка една от предложените машини (изтребителите, бел.ред) има своите положителни характеристики и едновременно с това могат да се отправят и забележки.
С такова обобщение коментира сагата с избора на нов изтребител за българските ВВС председателят на комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов пред Нова телевизия.

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител
Обновена

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител

Срокът на доставка на изтребителите ще бъде по-голям

По думите му Ф-16 е един прекрасен самолет, но при избора това, което натежава, е изборът на интеграция в структурите на НАТО и осигуряване развитието и модернизацията на българската армия, в частност на ВВС.

"Грипен" е също прекрасна машина, но говорим, че сме част от един съюз, а със САЩ имаме стратегическо партньорство и съюзник, на когото можеш да разчиташ", обясни Попов.

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата била напълно завършена и самолетите били окомплектовани

Много други неща влияят на този избор и естествено решението е политическо, по думите на Попов, който изтъкна и че решението се взима от парламент, правителство и министри и съответно, те, политически лица, носят отговорността.

"Какво се предлага всъщност? Как да достигнем до съвършената цена без преговори", запита Попов.

Константин Попов не може да разбере какво предлагат критиците на процедурата в лицето на БСП, Марешки, Сидеров, включително и на президента Румен Радев.

Спорът не е за избора на изтребител, а за процедурата

Спорът не е за избора на изтребител, а за процедурата

Според Бойко Ноев изборът е политическо решение

"Да върнем процедурата отначало, да дойдат изборите, да започнем преговори отново", попита Попов, заявявайки и че винаги е странял от това да коментира по-конкретно думи на държавния глава, въпреки че се познават отдавна. Той припомни обаче постовете, на които Румен Радев му е бил заместник.

"Има някаква нервност, има някакви думи... Има смесване на политика и професионална отговорност", допълни Константин Попов и обясни, че с решението на комисията и предложението на правителството се дават една рамка и свободата на правителството да преговаря, подчерта Попов.
Той обясни, че в подадените до този момент оферти липсват цените по поддръжката и именно това ще бъде обект на преговори.

За да имаме точни цифри, трябва да отидем на преговори. Точно за това са необходими тези преговори", посочи Константин Попов и допълни срока - около 4 месеца.

"Аз не мога да разбера защо не искаме да отидем към преговори", заяви още той.

Изборът на изтребител - залог, докога ще издържи правителството

Изборът на изтребител - залог, докога ще издържи правителството

Поптодорова: Последното нещо, което Кремъл иска да види у нас, е американски самолети

Депутатът отрече да е имало натиск от американска страна за избор на офертата на "Локхийд Мартин". По думите му естествено е всяка страна на представя своя продукт и точно това е направил Съливан по време на посещението си у нас.

Това е било напълно коректно и е положително, че представителите на държавата, с която си говорим са явни. По думите на Попов и по информацията, с която той разполага, с поддръжката офертата Ф-16 не е най-скъпият, а в дългосрочен план е напълно съизмерим с "Грипен", най-скъпият е "Юрофайтър". Различни са подходите, които се предлагат в офертите и затова трябва да има процес на преговори, обясни Попов.

Припомняме, в последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. Самият доклад не е категоричен. Той препоръчва разговорите по офертите да продължат, но въпреки това документът бе внесен в Министерския съвет. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

На първото си заседание за новата година правителсвото поиска мандат за водене на преговори със САЩ за покупка на изтребител.

До отсяване на офертите за нов тип боен самолет се стигна след като на 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от 2018 година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите. Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година, което пък отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2. Преди това нееднократно Румен Радев критикува процедурата и дори призова политическите партии и институциите за "радиомълчание" по темата.

В отговор на последните критики на Радев скочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм. Действията на правителството бяха защитени и от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От БСП обявиха позицията си в парламента - те няма да подкрепят искането на правителството за започване на преговори със САЩ.