Част от сграда, ползвана от Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе предадена в управление на болница "Лозенец". Сградата е на бул. "Александър Стамболийски" №82 в София, съобщиха от Министерския съвет. Досега е ползвана за нуждите на СУ "Св. Климент Охридски".

Промяната е поискана със съвместно писмо от директора на болницата и ректора на университета. След преустройство и обзавеждане на сградата залите и лабораториите ще се използват за обучение по предклиничните дисциплини на студентите от Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

На същото заседание членовете на правителството възложиха на ректора на Медицинския университет - Пловдив, да закупи имот в полза на държавата. Теренът ще бъде предоставен безвъзмездно за управление на висшето учебно заведение. Той представлява терен от 1,9 дка, заедно с построените в него три сгради, и се намира на ул. "Любен Каравелов" №26 в Пловдив. Ще се използва за учебната и научната дейност на университета. Пазарната стойност е определена от независим оценител и се заплаща изцяло от бюджета на висшето училище.

Поради отпаднала нужда за Военномедицинска академия - София, правителството отне правото на управление на имот - публична държавна собственост, и го предостави на Министерството на отбраната. Имотът е в местността "Малкото езеро" край Поморие и представлява терен с площ от 11,9 дка и построени в него 15 сгради.
Със същото решение имотът е обявен за частна държавна собственост и е разпоредено внасянето му като непарична вноска в капитала на МБПЛР "ВИТА" ЕООД - Велинград. Предметът на дейност на дружеството е рехабилитация, лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателната, периферната нервна и дихателната системи. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на отбраната.

Същевременно членовете на кабинета "Борисов-2" промениха от публична в частна държавна собственост статута на четири имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия. Решението позволява с тях да се извършват разпоредителни действия - продажба чрез търг, съгласно Закона за държавна собственост. Единият имот се намира в столичния район "Оборище" и представлява терен от 20 дка със застроени седем сгради. Останалите три са в землището на с. Голямо Ново, община Търговище, и са обща площ от 214 дка.