Социалният министър Бисер Петков се защити срещу критиките на омбудсмана Мая Манолова. За да може Инспекцията по труда да отговори на предложенията, нужен бил допълнителен щат и повече пари.

Общественият защитник предлага Главната инспекция по труда да има право да инициира производство по несъстоятелност, в случаите, в които работодатели не са платили работни заплати.

Депутатите отчаяха Мая Манолова

Депутатите отчаяха Мая Манолова

Омбудсманът се разплака в парламента

"Това, което народните представители предложиха и беше подкрепено от мен е, да има време ГИТ да изгради капацитет за това, което предполага персонал с други умения", обясни пред медиите Бисер Петков.

Не става дума за трудови инспектори, а за подготовка на доказателства, с които ще бъде подкрепен искът от съда, каза Петков. Според него, за да получат работниците заплатите си тези искове трябва да бъдат добре подплатени с доказателства. Отказът не бил заради комфорта на ГИТ.

ГИТ и досега изпълнява контролните си функции и благодарение на усилията й от началото на годината са платени 14 млн. лева забавени заплати на работници, доволен е социалният министър. Крайното решение било в ръцете на депутатите.