Инвеститорът на строежа край "Алепу" е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение.

Това обяви в рамките на парламентарния контрол служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от БНР.

Той каза, че в ръцете му е решението на директорката на Бургас от 29.12.2017 година. "Инвеститорът иска да му се гласуват инвестиционни предложения за изграждане на курортен комплекс, включващ и "Алепу Вилидж", и "Алепу Бриз-вилидж" с бордна площ 20 858 квадратни метра. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение", допълни Личев.

От думите му стана ясно, че в екоминистерството са знаели, че са допуснали грешка с документите покрай строежа край "Алепу".

Отложиха делото за "Алепу" за 4 октомври

Отложиха делото за "Алепу" за 4 октомври

От страна на защитата са представени доказателства, че проектът не граничи с брега

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.